navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kažu nutricionisti

Ove vrste hljeba treba izbjegavati, uzrokuju stomačne tegobe, a i debljaju

Nutricionistica i dijetetičarka Lisa Richards izdvojila je koje bi vrste hljeba trebalo jesti manje ili, najbolje, u potpunosti izbjegavati

AUTOR: She Finds
Objavljeno: 26.06.2024. u 09:33
get url
text
Hljeb je za mnoge neizostavan obrok, nudi brz i jednostavan izvor ugljikohidrata. Međutim, nije zdravo jesti sve vrste hljeba. Posebno oni napravljeni od rafiniranog brašna i sa puno dodanih šećera, mogu narušiti probavu i uzrokovati debljanje.
Nutricionistica i dijetetičarka Lisa Richards izdvojila je koje bi vrste hljeba trebalo jesti manje ili, najbolje, u potpunosti izbjegavati.
Kao prvu vrstu hljeba koju treba izbjegavati Richards izdvaja bijeli hljeb. Kako prenosi She Finds, ova vrsta hljeba napravljena je od rafiniranog brašna iz kojeg su tokom obrade uklonjene mekinje i klice, a ovaj proces uklanja većinu vlakana.
Vlakna su ključna za zdravu probavu. Bez dovoljno vlakana, mogli biste iskusiti zatvor i druge probavne tegobe. Općenito, konzumiranje hljeba sa malo nutrijenata može dovesti do loše prehrane, uzrokujući da se osjećate manje siti i skloniji prejedanju. Ovaj nedostatak sitosti može doprinijeti debljanju.
Izdvojila je da bi se trebalo izbjegavati i slatki hljebovi. Zaslađeni sadrže dodane šećere koji mogu uzrokovati brze skokove nivoa šećera u krvi. Ti skokovi mogu dovesti do povećane proizvodnje inzulina, potičući skladištenje masnoća i potencijalno dovodeći do inzulinske rezistencije s vremenom. Visok unos šećera također je povezan s upalama, što može utjecati na zdravlje crijeva i pridonijeti probavnim problemima.
Redovna konzumacija ovakvih vrsta hljeba može povećati upale i uzrokovati debljanje.
Na našem meniju češće bi se trebali pronaći raženi, integralni i hljeb od kiselog tijesta.
POVEZANO