Ljudi koji žive s dijabetesom znaju koliko je pravilna prehrana važna u kontroli ove bolesti. Međutim, zbog neinformiranosti, neki dijabetičari smatraju da ne bi trebali konzumirati voće jer je većina bogata ugljikohidratima i prirodnim šećerima. No, istraživanja pokazuju da osobe sa dijabetesom mogu redovno uživati u voću i da im ono čak može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi.
Dok većina ljudi s dijabetesom može jesti bilo koje svježe voće, postoji nekoliko vrsta voća koje se ističu svojim impresivnim nutritivnim sastavom i utjecajem na šećer u krvi.
Bobičasto voće, poput borovnica, malina i kupina, jedno je od nutritivno najvrijednijih vrsta voća. Ne samo da je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i spojevima s protivupalnim djelovanjem, već su istraživanja povezala konzumaciju bobičastog voća sa poboljšanom kontrolom glikemije. Bobičasto voće ima pozitivan učinak na dijabetes jer je bogato vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok.
Dodavanje bobičastog voća u prehranu može čak pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa, kao i kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i određenih vrsta raka.
Avokado je jedinstveno voće jer ima malo ugljikohidrata i puno masti. Polovina avokada sadrži samo 8,5 grama ugljikohidrata i gotovo 30 grama zdravih masti, što ovo voće čini pametnim izborom za one koji su na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.
Agrumi, kao što su naranče i grejp, dobar su izbor za osobe s dijabetesom. Ne samo da ovo voće ima nizak glikemijski indeks, već je i prepuno hranjivih tvari koje mogu pomoći u smanjenju upale i podržati zdravu kontrolu glikemije.
Jabuke su još jedno voće s niskim glikemijskim indeksom koje je bogato nutrijentima važnim za kontrolu dijabetesa. Jabuka srednje veličine sadrži oko pet grama vlakana, uključujući i topiva vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvi.