Paradajz kupljen u jednoj prodavnici u Banjoj Luci krajem mjeseca juna dočekao je kraj narednog mjeseca - jula skoro nepromijenjenog izgleda.
Paradajz je stajao 30 dana na prosječnoj temperaturi od oko 26 stepeni Celzijusa u prostoriji.
Ono što se može vidjeti na snimku, paradajz je i nakon mjesec dana tvrd, a jedine dvije promjene su pojava plijesni na vrhu ploda i mali dio gdje je počeo proces truljenja.
- Kada ga zrelog uberete, konzumacija paradajza je u naredna dva do tri dana. Onda postaje mekan, kreće proces truljenja i tako dalje - objašnjava Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtlara entiteta Republika Srpska za
Nezavisne.com.
Kako ističe Ilić, za period od mjesec dana suvišno je bilo šta reći.
- Neke mutacije postoje sigurno. Mjesec dana nije normalno da vam ostane ni kupus, ni paprika, a pogotovo paradajz - dodaje Ilić.
Nakon svega postavlja se pitanje - znamo li uopće šta jedemo?
Video koji prikazuje paradajz nakon mjesec dana možete pogledati na
ovom linku.