navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Pomfrit od palente s biljnim preljevom, ukusno, a zdravo

Uz ovaj fini recept poslužite i umak od jogurta

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.04.2025. u 18:55
get url
text
pomfrit od palente
pomfrit od palente /
FOTO: plxels
U srednje velikoj šerpi zagrijte 470 ml vode do ključanja. Dodajte 160 g instant palente, jedan sitno nasjeckan čehno bijelog luka, dvije kašike svježeg timijana, jednu kašiku svježeg ružmarina, 45 g naribanog parmezana i so po ukusu. Sve dobro promiješajte i kuhajte uz stalno miješanje oko pet minuta, dok smjesa ne postane gusta i mekana. Zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji pet minuta.
Pripremite lim dimenzija otprilike 20x20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Skuhanu palentu ravnomjerno rasporedite u lim u jednom sloju i stavite u zamrzivač na 20 minuta da se stisne.
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Kada je palenta dovoljno čvrsta, pažljivo je prebacite na dasku i narežite na tanke štapiće, nalik pomfritu. Štapiće posložite na pleh obložen papirom za pečenje, prelijte s tri kašike maslinovog ulja i posolite po ukusu. Pecite 15 minuta, zatim pažljivo okrenite štapiće i pecite još 15 do 20 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
U međuvremenu pripremite preljev tako što ćete pomiješati jedan sitno nasjeckan čehno bijelog luka, tri kašike otopljenog maslaca, dvije kašike svježeg bosiljka i jednu kašiku svježeg origana. Kada su štapići gotovi, prelijte ih ovim aromatičnim preljevom i poslužite uz umak po želji.

Jogurt umak s bijelim lukom i začinskim biljem

Za ovaj umak potrebno je 200 ml grčkog jogurta (ili običnog gustog jogurta), jedan sitno nasjeckan čehno bijelog luka, kašika maslinovog ulja, kašika limunovog soka i kašika svježeg kopra ili peršuna. Dodajte so i biber po ukusu. U manjoj posudi sve dobro pomiješajte i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 15 minuta, kako bi se ukusi povezali.
Kada je umak spreman, poslužite ga hladnog uz topli pomfrit od palente. Savršen je kao kontrast hrskavoj teksturi pomfrita, a bilje mu daje svježinu i dodatnu aromu.
search icon
prikaži komentare (0)