Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za koju vam ne treba više od 15 minuta.
Sastojci za četiri osobe
300 g kvalitetne tamne čokolade (70 % kakaa), 60 g šećera kristalnog, 3 jaja, kašika kakaa u prahu, 120 g šlag kreme okus čokolada
Priprema
1. Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila, sklonite je s vatre i ostavite da se malo rashladi.U zdjeli izmiješajte jaja i šećer, pa mikserom miješajte pet minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena. U smjesu dodate otopljenu čokoladu i kakao u prahu. Sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.
2. Za pripremu pjenaste kreme: u visoku posudu ulijte 2 dl hladnog mlijeka. U mlijeko uspite sadržaj vrećice i promiješajte. Masu miješajte električnom miješalicom 4-6 minuta. Ako želite slađu kremu, u mlijeko dodajte šećer po želji. Kada je gotov, velikom metalnom kašikom postepeno dodajte šlag u čokoladnu smjesu, pa ga rukom sporim pokretima zamiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.
3. Kremu ulijte u šest čaša i ostavite u frižideru barem sat vremena. Izvadite ih iz frižidera oko 15 minuta prije serviranja. Po želji ukrasite svježim trešnjama, malinama i naribanom čokoladom.
Posluživanje
Ohlađeni mus izvadite iz frižidera, naribajte smrznute komade čokolade po vrhu tako da imate dojam čokoladnih strugotina. Po želji dodajte šlag i svježe trešnje ili maline po vrhu. Možete eksperimentirati i sa usitnjenim pistacijama, drugim orašastim plodovima (badem, lješnjak, neslani kikiriki...)
Savjet
Za najbolje rezultate koristite kvalitetnu najtamniju čokoladu.