Potrebni sastojci: 10 kg somborka paprike, tri vezice peršuna, četiri-pet glavice bjelog luka.
Za smjesu za barenje potrebno je: dva litra vrele vode, jedan litar bijelog sirćeta jačine četiri posto, 200 gr šećera, 200 gr krupne morske soli, 200 ml suncokretovog ulja.
Papriku oprati i ostaviti da se cjedi.
Za lakše barenje izmjeriti i odvojiti posebno dva puta po pet kilograma.
Ogulite bijeli luk i isjeckajte, a potom i peršun.
Priprema smjese za barenje:
Pomiješajte sve sastojke za smjesu za barenje i ostavite da se smjesa kuha.
Postupak barenja paprike:
Kada smjesa za barenje počne da kuha dodati jedan red paprika. Povremeno paprike okrećite. Sačekajte da smjesa opet prokuha. Potom izvadite barene paprike.
Ovako postupite i sa ostalim paprikama.
Barenim paprikama izvadite sjeme.
Postupak slaganja paprike:
Za slaganje barenih paprika možete koristiti plastične kantice ili staklenu teglu. U donju stranu paprike prstom malo probušite i procjedite sok paprike.
U nju ubacite česno bijelog luka i postavite u kanticu. Ovako postupite i sa ostalom barenom paprikom tako da dobijete prvi red. Malo pritisnite paprike. Sa strana stavite listiće peršuna.
Ponoviti isto dok ne završite sve paprike.
Kada su sve paprike poredane, kanticu malo preokrenite da se iscjedi sok koji ispušta povrće. Iscijeđeni sok prospite jer on omekša papriku za vrijeme kiseljenja.
Preostalu smjesu za barenje zagrijte ponovo sve dok ne prokuha i vruću sipajte po redanim paprikama.
Kanticu poklopite, uvijte u toplo i ostavite da se tokom noći hladi.
Ako želite da se paprike puno ukisele čuvajte ih u ostavi, a ako ipak ne želite previše kiseli okus, teglu ostavite u frižider.