Ribizla je stara voćna vrsta koja od davnina nalazi mjesto u našim okućnicama. Izuzetne je nutritivne vrijednosti, ali joj se ne pridaje veći značaj. Ribizla se ubraja u bobičavo voće i pripada porodici Ribes. Kod nas su prisutne crvena (Ribes rubrum) i crna ribizla (Ribes nigrum). Raste u centralnoj i sjevernoj Evropi i sjevernoj Aziji.
Crvena ribizla je žbun koji može dostići visinu i do dva metra. Životni vijek žbuna je oko 20 godina.
Ribizla ima ljekovito svojstvo, štiti krve sudove, sprečava i liječi dijareju (proliv), utječe na dugovječnost. Pomaže kod malokrvnosti i iscrpljenosti, koristi se u borbi protiv reume. Smatra se prirodnim laksativom (pospješuje rad crijeva), pomaže u liječenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba.
Napitak i čaj od ribizle jako je uspješan pri liječenju prehlade i nazeba, zbog obilatosti vitaminom C.