navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Fotokontaktni dermatitis

Svrbi, pecka, crveni se: Namirnice od kojih na suncu možete dobiti osip

AUTOR: Gloria.hr
Objavljeno: 15.06.2024. u 18:11
get url
text
S dolaskom viših temperatura povećava se i rizik za fotokontaktni dermatitis. Do njega dolazi kad ostaci citrusa, poput limete, dospiju na kožu te u kontaktu sa sunčevim zrakama reaguju uzrokujući svrbež, peckanje i crvenilo koje nalikuje ozbiljnoj opekotini ili ekcemu.
Stručnjaci napominju da postoje i druge namirnice koje mogu izazvati takvu reakciju, a među njima su peršun, celer, smokva, mrkva, pastrnjak, grah i stolisnik.
Oprati taj dio
Sve te biljke sadrže organsku molekulu furanokumarin, za koju se smatra da je određene biljke stvaraju kao neku vrstu evolucijske zaštite od životinja koje bi ih mogle pojesti.
Neki ljudi reaguju na te molekule jer su razvili alergiju na njih, no do pojave osipa dolazi tek kad se koža na kojoj su tragovi furanokumarina izloži suncu.
Ako ste došli u kontakt s nečim što je izazvalo takvu reakciju, ključni korak je da operete taj dio tijela, a zatim izbjegavate sunce neko vrijeme. U većini slučajeva osip će sam od sebe proći za nekoliko dana ili sedmica, no svakako se klonite sunca, piše Gloria.hr
POVEZANO