Tikva ili bundeva, porijeklom je iz Srednje Amerike. Prema nekim podacima u Evropu ju je donio Kolumbo gdje je prvobitno uzgajana kao hrana za stoku. S vremenom je prepoznata kao ukusna i zdrava namirnica idealna za ljudsku prehranu.
Tikva obiluje vitaminima A, C, D, E, K, B1, B2, B3, B6 te mineralima kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, selenom, cinkom, magnezijem, borom, kobaltom.
Sadrži prehrambena vlakna te vrijedne masnoće, bjelančevine i ugljikohidrate.
Folna kiselina sadržana u tikvi pospješuje proizvodnju crvenih krvnih stanica, sprečava anemiju, potiče proizvodnju stanica, posebno kožnih i pridonosi normalnom funkcioniranju živaca.
Istraživanja su potvrdila da esencijalna aminokiselina triptofan prisutna u tikvi pomaže kod lošeg raspoloženja, depresije i nesanice.
Linolna kiselina snažan je saveznik u očuvanju zdravlja kože, zbog čega je neizostavan dio kozmetičke industrije.
Beta karotin i ostali antioksidansi iz tikve uveliko doprinose odbrani od slobodnih radikala koji su poznati neprijatelj ljudskog organizma. Preveniraju upale, infekcije, alergije, pomažu u jačanju imuniteta te štite od pojave malignih oboljenja.
U Bosni i Herceovini se uglavnom pravi pita od tikve, poznatija kao tikvenica. Ovih dana može se vidjeti kako je cijena tikve zbog suše skočila pa kod domaćih uzgajivača kilogram košta uglavnom tri KM. Ukoliko kupite tikvu od tri kile, to vam je devet KM.