navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čuvajte zdravlje

Top sedam čajeva protiv nadutosti koji će odmah pružiti olakšanje

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 16.05.2024. u 08:08
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - Lekovite Biljke
Intolerancija na određenu hranu može biti uzrok nadutosti, a među najčešćim uzrocima napuhavanja su - pšenica i mliječni proizvodi.
Ako želite ublažiti nadutost, ovi čajevi će pomoći i pružiti olakšanje.
Čaj od mente
Menta je mirisna biljka koja se stoljećima koristi za liječenje probavnih tegoba zahvaljujući aktivnom sastojku mentolu. Mentol ima osvježavajući okus koji jako odgovara i u drugim pićima.
Protuupalna svojstva ovog čaja pomažu u ublažavanju nelagode u želucu, što može uzrokovati nadutost i stvaranje plinova.
Studije pokazuju da čaj od mente pomaže crijevima da se opuste, a to olakšava prolazak plinova i smanjuje nadutost.
Čaj od đumbira
Čaj od đumbira pravi se od korijena ove biljke. Đumbir ima snažan antiemetički učinak, što znači da može pomoći u smanjenju mučnine i probavnih tegoba. Stoljećima se koristi kao kućni lijek za povraćanje, želučane tegobe, pa čak i jutarnju mučninu.
Čaj od svježeg đumbira posebno je učinkovit u smirivanju nadutog trbuha zbog svojih protivupalnih svojstava. Otkriveno je da đumbir pomaže probavnom sistemu da se brže i učinkovitije isprazni.
Čaj od kamilice protiv nadutosti
Ovaj nježni čaj poznat je po svojoj sposobnosti umirivanja bolova u stomaku, istovremeno podižući raspoloženje! Napravljen usitnjavanjem cvjetova kamilice u vrućoj vodi, čaj od kamilice nudi prirodne smirujuće učinke na tijelo i um.
Također može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i poboljšanju općeg raspoloženja i blagostanja. Istraživanja su pokazala da kamilica posebno pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva, smiruje crijevni trakt i smanjuje nadutost uzrokovanu unosom hrane koja sadrži laktozu.
Zeleni čaj
Zeleni čaj možda je jedan od najkorisnijih čajeva za vaš probavni sistem, zahvaljujući visokom sadržaju katehina i antioksidansa. Ovi katehini ne samo da su moćni u uklanjanju slobodnih radikala (koji mogu oštetiti stanice), već i pomažu u opuštanju mišića u vašem gastrointestinalnom traktu.
Zeleni čaj također može pomoći u smanjenju plinova u crijevima, što ujedno smanjuje nadutost u trbuhu. Osim toga, potiče probavni sistem da djeluje učinkovitije, potičući enzime koji su potrebni za pravilnu probavu hrane.
Čaj od hibiskusa
Često smatramo hibiskus samo prekrasnim cvijetom, ali čaj od hibiskusa može pomoći u regulaciji hormona.
Može smanjiti zadržavanje vode i smanjiti nadutost, posebno tokom određenih faza menstrualnog ciklusa.
Visok sadržaj flavonoida u čaju od hibiskusa također pomaže u regulaciji aldosterona, hormona koji regulira unos vode i ravnotežu elektrolita.
Čaj od komorača
Čaj od komorača pravi se od sjemenki biljke komorača.
Komorač ima protuupalno djelovanje, posebno u probavnom traktu. Hlapljiva ulja u biljci tradicionalno se koriste za olakšavanje probavnih smetnji – vjerovatno zbog njihovog sadržaja estrogena koji umiruje grčeve.
To pomaže probavnom sistemu da učinkovitije probavlja hranu, bez nadimanja.
Čaj od korijena maslačka
Korijen maslačka jedan je od najboljih biljnih saveznika za zdravlje jetre. Čaj od korijena maslačka možete napraviti od korijena ili cijele biljke: korijena, lišća i latica.
Većina istraživanja usmjerena je na ljekovita svojstva korijena maslačka.
Čaj od korijena maslačka prirodni je diuretik, što znači da potiče izlučivanje viška tekućine i toksina iz tijela. To može dodatno olakšati nadutost.
Korijen maslačka također podržava zdravlje jetre, ključne za probavnu funkciju. Potiče čišćenje i potiče izlučivanje žuči iz jetre, pomažući u održavanju zdrave probave.
Iako su ovi čajevi izuzetno korisni u borbi protiv nadutosti, važno je napomenuti da su samo privremeno rješenje.
Ako redovno patite od probavnih problema, važno je razmotriti promjene u prehrani i uzimanje probiotika prema savjetu ljekara. Probiotici su prirodni način vraćanja ravnoteže bakterija u crijevima i podržavanja zdravog probavnog sistema.
POVEZANO