navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije je teško napraviti

Torta Zorice Brunclik koja se topi u ustima: Pogledajte tajni recept pjevačice

Recept Zorice Brunclik za tortu sa hrskavim koricama poznatiju kao Puslica možete pogledati u nastavku teksta

AUTOR: Faktor/Svet-Scandal
Objavljeno: 02.07.2025. u 16:03
get url
text
Zorica otkrila kako pravi tortu
Zorica otkrila kako pravi tortu /
FOTO: PIXSELL
Pjevačica Zorica Brunclik jednako je vična u kuhinji kao i za mikrofonom. Oni koji je poznaju kažu da sve što radi radi i odlično - odlično pjeva, odlično kuha… 
Izvanredan je poslastičar, a za torte je pravi majstor. Njena prijateljica, tekstopisac Vesna Petković, koja je recept Zorice Brunclik za Puslica tortu uzela baš od pjevačice, otkrila je da je ona umjetnik u kuhanju.
- Zorica je maestralna kada su torte u pitanju, pravi ih izvanredno. Njena Puslica torta je moja omiljena, onako hrskava, sa tankim korama od bjelanaca… Od nje sam uzela recept baš za tu tortu i pravila sam je, međutim, nije ispala ni slična njenoj, kore su bile debele… Zorica je ipak pohvalila - rekla je Vesna, piše Svet-Scandal.
Recept Zorice Brunclik za tortu sa hrskavim koricama
Sastojci:
Za jednu koru:
- 5 bjelanaca
- 200 gr šećera
Za fil:
- 10 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 2,5 dl mlijeka
- 250 gr mljevenih pečenih lješnjaka
- 250 gr maslaca
- 4 dl slatke pavlake za šlag
Umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još nekoliko minuta. U kalup staviti papir za pečenje na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i posuti brašnom. Staviti snijeg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150 stepeni tačno 35 minuta. Na isti način ispeći i drugu koru. Ostaviti ih da se ohlade. Najbolje ih je filovati sutradan.
Fil: 10 žumanaca dobro izmiješati sa 15 kašika šećera, dodati 2,5 dl mlijeka i staviti da se fil kuha.
Neprestano miješati žicom, i čim počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle. Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mljevenih pečenih lješnjaka.
Kada se potpuno ohladi, izmiješati žuti fil sa dobro i pjenasto umućenim maslacem. Potom u čvrst snijeg umutiti 4 dl slatke pavlake.
Filovati tortu sljedećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag. Ukrasiti po želji.
search icon
prikaži komentare (0)