Pjevačica Zorica Brunclik jednako je vična u
kuhinji kao i za mikrofonom. Oni koji je poznaju kažu da sve što radi radi i odlično - odlično pjeva, odlično kuha…
Izvanredan je poslastičar, a za torte je pravi
majstor. Njena prijateljica, tekstopisac Vesna Petković,
koja je recept Zorice Brunclik za Puslica tortu uzela baš od pjevačice, otkrila je da je ona umjetnik u kuhanju.
- Zorica je maestralna kada su torte u pitanju, pravi ih izvanredno. Njena
Puslica torta je moja omiljena, onako hrskava, sa tankim korama od bjelanaca…
Od nje sam uzela recept baš za tu tortu i pravila sam je, međutim,
nije ispala ni slična njenoj, kore su bile debele… Zorica je ipak pohvalila - rekla je Vesna, piše
Svet-Scandal.
Recept Zorice Brunclik za tortu sa hrskavim koricama
- 250 gr mljevenih pečenih lješnjaka
- 4 dl slatke pavlake za šlag
Umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati
šećer. Kad se doda svih 200 gr šećera, mutiti još nekoliko minuta. U kalup
staviti papir za pečenje na dno, a rubne ivice malo namazati margarinom i
posuti brašnom. Staviti snijeg u kalup, poravnati i staviti da se peče na 150
stepeni tačno 35 minuta.
Na isti način ispeći i drugu koru. Ostaviti ih da se ohlade. Najbolje ih je
filovati sutradan.
Fil: 10 žumanaca dobro izmiješati sa 15 kašika šećera,
dodati 2,5 dl mlijeka i staviti da se fil kuha.
Neprestano miješati žicom, i čim
počne da se zgušnjava i vri, odmah skloniti sa ringle.
Kad se fil malo prohladi dodati 250 gr mljevenih pečenih lješnjaka.
Kada se potpuno ohladi, izmiješati žuti fil sa dobro i pjenasto umućenim
maslacem.
Potom u čvrst snijeg umutiti 4 dl slatke pavlake.
Filovati tortu sljedećim redom: kora, pola fila, kora, pola fila, šlag.
Ukrasiti po želji.