Večeras sa zalaskom sunca nastupa sveti mjesec ramazan, a muslimani u našoj zemlji tradicionalno, uoči ovog mubarek mjeseca, pripremaju halvu.
Orijentalna poslastica potiče s Bliskog istoka, a najviše je raširena po arapskim zemljama i na Balkanu.
Ime potječe iz arapske riječi "halva", što znači slatkiš.
U osmanskom periodu ovu slasticu su pravile i prodavale halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. godine u Sarajevu su imali posebnu čaršiju halvadžiluk. Tim poslom su se najviše bavili Makedonci, Albanci i Gorani.
Puno je recepata za pripremu halve.
Jedan nam je poslala Emina Omanović - Kadrić iz Visokog.
Potrebni sastojci: jedna čaša ulja, 200 g brašna, 200 g šećera, 400 ml vode, nekoliko karanfilića.
Ulje zagrijate u dubljoj tavi ili šerpi, a potom mu dodajte prosijano brašno, konstantno miješajući kako ne bi zagorjelo.
U drugu posudu stavite šećer, karanfiliće i vodu da prokuha za šerbe.
Halvu pržite oko 15-ak minuta da lijepo porumeni, a zatim polako sipajte šerbe. Budite oprezni, jer tokom dodavanja šerbeta halva može prskati, pa se možete sagorjeti.
Miješajte dok dodajete šerbe toliko dok ne dobijete kompaktnu smjesu za oblikovanje.
Vruću halvu grabite kašikom ili nečim drugim kako biste je oblikovali, redajte na tanjir i dekorišite po želji.