Bližimo se dočeku Nove 2025. godine, a dobra zabava ne može se zamisliti bez ukusne trpeze.
Na našim prostorima novogodišnja trpeza ne može se zamisliti bez pečenja, pite i sarme. No planirate li ove godine nešto drugačiji jelovnik, predlažemo ova tri recepta sa piletinom.
Slana torta po receptu Rudolpha van Veena
Potrebni sastojci: dva pileća bataka, 12 kriški hljeba, jedna kašika majoneze, jedna kašika senfa, 500 g krem-sira, 50 g crème fraiche, jedno jaje (tvrdo kuhano - osam minuta), jedna narandžasta paprika, jedan kiseli krastavac, 50 g nairendanog sira, jedna vezica svježeg vlasca, so i biber, mala vezica svježih rotkvica (cijelih), šaka žutog i crvenog cherry paradajza, malo zelene salate.
Koristite kalup za tortu bez dna kako biste je lakše izradili.
Uklonite koru sa kriški hljeba i izrežite tri kruga promjera 15-20 centimetara.
Piletinu uz pomoć dvije viljuške razvucite na male komadiće. Pomiješajte je s majonezom, senfom, polovinom krem-sira i crème fraicheom.
U salatu dodajte rendani sir, papriku narezanu na kockice, kiseli krastavac i tvrdo kuhano jaje, posolite i pobiberite po želji. Ovo će poslužiti kao fil vaše slane torte.
Stavite kalup za tortu na tanjir za posluživanje i počnite s izradom slojeva za koje ćete koristiti pripremljene kriške hljeba.
Naizmjenično dodajte sloj hljeba, pa sloj pileće krem-salate. Prekrijte cijelu tortu slojem običnog krem-sira.
Slanu tortu ukrasite grančicama svježeg vlasca sa strane te cherry paradajzom, rotkvicama i zelenom salatom.
Pustite da se u frižideru torta ohladi i stisne barem sat vremena prije posluživanja.
Korneti punjeni piletinom
Potrebni sastojci: tri veće tortilje, jedan - dva komada kuhanog pilećeg filea, 200 g šampinjona, 70 g sira, dva kuhana jajeta, jedna glavica luka, jedna kisela pavlaka, jedno česno bijelog luka.
Za posipanje: žumance i sjeckani orasi.
Tortilje presijecite na pola, urolajte u oblik korneta i učvrstite čačkalicom po ivicama.
Zatim ih premažite žumancem, pospite susamom i pecite 10 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa.
Kuhani pileći file isjeckajte na tanka vlakna, dodajte mu pržene šampinjone sa lukom i sitno rendanim sirom i jajima.
Napravite sos od kisele pavlake, bijelog luka i soli, pa i njega dodajte piletini.
Punite tortilje u obliku korneta, pa vrh uvaljajte u sjeckane orahe.
Jednostavna salata sa piletinom, kikirikijem i susamom

FOTO: How To Make Chicken Salad/Facebook/Screenshot
Potrebni sastojci: 600 g pilećeg bijelog mesa, stabljika celera, 400 g kisele pavlake, 100 g majoneze, 50 g proprženog susama, 200 g slanog prženog kikirikija.
Bijelo meso skuhajte i usitnite, a susam propržite u suhoj tavi kratko i ostavite da se ohladi.
U posudi pomiješajte pavlaku, majonezu, susam i kikiriki koji ste usitnili u blenderu.
Dodajte meso, isjeckani celer (možete ga upotrijebiti, ako ne volite izbacite iz recepta) i promiješajte da se sastojci sjedine, pa probajte ako treba još da se posoli.