navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Moćan učinak

Ukusan sastojak doručka može spriječiti čak 12 vrsta tumora, počinite ga koristiti

Zobena kaša je fantastičan izvor složenih ugljikohidrata, što znači da će vaše tijelo tu zdjelicu kaše pretvoriti u energiju koju će potom apsorbirati tokom dana

AUTOR: Gloria.hr
Objavljeno: 25.06.2024. u 08:39
get url
text
Dobar doručak trebao bi vas pripremiti za dan koji je pred vama te, u idealnim okolnostima, osigurati i neke zdravstvene dobrobiti. 
O no što ćete konzumirati za doručak ne utječe samo na vašu bolju ili lošiju sposobnost obavljanja dnevnih obaveza. Naime, o doručku bismo trebali razmišljati malo dalje, a ne samo od danas do sutra jer naše prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj i na naše dugoročno zdravlje te predstavljati dobar temelj za aktivan i kvalitetan život i u starijoj dobi. 
S dobrom starom zobenom kašom postići ćete jednako moćan učinak, a usto ćete imati i ugodan osjećaj kakav pruža takozvana utješna hrana. I ono najbolje: brojna su istraživanja pokazala da dodavanje zobene kaše jutarnjem obroku može spriječiti pospanost tokom dana, a istovremeno i smanjiti rizik za dijabetes te 12 vrsta raka.  
Vlakna protiv dijabetesa
Zobena kaša je fantastičan izvor složenih ugljikohidrata, što znači da će vaše tijelo tu zdjelicu kaše pretvoriti u energiju koju će potom apsorbirati tokom dana. Drugim riječima, vrlo vjerojatno ćete se duže osjećati siti, te ujedno odoljeti iskušenju da grickate između obroka, i istovremeno budniji i spremniji da se suočite i nosite sa svim dnevnim izazovima.
Zobena kaša je idealna hrana kad je riječ o pomoći u održavanju  nivoa šećera pod kontrolom, što je vrlo važno jer se tako smanjuje rizik za razvoj dijabetesa. S obzirom na to da je manje prerađena od ostalih žitarica, zob se probavlja sporije od rafiniranih žitarica, a to znači da neće previše podizati vaš nivo šećera u krvi nakon što je konzumirate.
Štit protiv tumora
Studije su pokazale i da zob može smanjiti rizik za rak crijeva. Prema neovisnoj organizaciji za istraživanje raka Cancer Research UK, razlog za takav učinak je vrlo vjerojatno to što je odličan izvor vlakana.
Vlakna povećavaju volumen stolice, razrjeđuju je i ubrzavaju njezin prolaz kroz crijeva te tako skraćuju vrijeme zadržavanja štetnih hemikalija u crijevima, čime se potencijalno smanjuju i oštećenja stanica.
Osim toga, vlakna su učinkovita i zbog toga što pomažu crijevnim bakterijama da proizvode korisne kemikalije koje poboljšavaju mikrobiom crijeva. Fenolna kiselina prisutna u cjelovitim žitaricama također bi mogla imati ulogu u zaštiti od raka crijeva. Uključivanje cjelovitih žitarica bogatih vlaknima u prehranu te smanjenje unosa rafiniranih žitarica može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i prevenciji debljine, smanjiti rizik za rak crijeva, ali i 12 drugih vrsta raka, navodi se na stranicama organizacije Cancer Research UK. 
To uključuje tumore dojke, gušterače, jednjaka, mjehura, maternice, jajnika, bubrega, jetre, želuca i štitnjače, kao i mijelome i meningeoma. Osim što obiluje nutrijentima i predstavlja moćnu zaštitu za zdravlje, zobena kaša je i jeftina opcija za doručak, piše Gloria.hr
POVEZANO