Jagode su jedna od najukusnijih voćki kojih već u proljeće ima u izobilju. Osim što su preukusne kad se konzumiraju svježe, pružaju bezbroj mogućnosti za pravljenje ukusnih slastica.
U nastavku donosimo jednostavan recept za ukusnu tortu od jagoda koja će vas zasigurno oduševiti.
Sastojci
Za biskvit:
250 g brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
2 čajne kašičice cimeta
pola čajne kašičice đumbira
pola šolje smeđeg šećera
80 g mljevenih badema
2 supene kašike mljevenih sjemenki lana
šolja jogurta
pola šolje kokosovog ulja
1/3 šolje sojinog biljnog napitka
čajna kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Za preliv:
pola kilograma jagoda
supena kašika smeđeg šećera
Priprema
Zagrijte rernu na 165 stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje. Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno, smeđi šećer, so, đumbir, cimet, prašak za pecivo i bademe. U posebnoj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s tri supene kašike vode i ostavite ih 10 minuta.
Potom, u lanene sjemenke umiješajte preostale mokre sastojke, odnosno kokosovo ulje, sojin biljni napitak, ekstrakt vanilije i jogurt, a onda smjesu ulijte u kalup. Jagode narežite na polovine, pomiješajte ih s kašikom smeđeg šećera, te rasporedite po vrhu torte. Pecite tortu 50-ak minuta, a čačkalicom provjerite je li pečena.