Ukoliko još niste isprobali viralni banana hljeb, pravo je vrijeme da to i učinite. Zagarantovan je fenomenalan ukus još na prvi zalogaj.
Uz to priprema je vrlo jednostavna te ne zahtijeva mnogo vremena.
3 zrele banane, oko 400 g
1/3 šolje otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 šolje oraha ili čokolade
Zagrijte odmah rernu na 180 stepeni i nauljite kalup za hljeb. Zgnječite banane u velikoj posudi dok ne postanu glatke. Dodajte otopljeni puter i dobro promiješajte. Dodajte jaje, vaniliju i šećer. Sve sjedinite.
U drugoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući lagano dok se sve ne sjedini. Pazite da ne premiješate previše.
Ako želite, dodajte orahe ili čokoladne komadiće. Sipajte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u zagrijanoj rerni 60 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu hljeba. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.