Polako ispraćamo ramazan, najodabraniji mjesec u godini.
Posti se još danas i sutra, a u nedjelju, 30. marta, prvi je dan Bajrama.
Ako se premišljate šta danas pripremiti za iftar, evo odličnih prijedloga.
Napravite teleću čorbu koja će u ovom tmurnom i kišnom danu zagrijati vaš stomak, ali i srce, a za desert neka bude francuska ili voćna krempita prema recepima Goraždanke Belme Halilović Hodo.
Potrebni sastojci: mala glavica luka, jedna mrkva, teletina isjeckana na kockice (količina po želji), jedan krompir, grašak (količina po želji), nekoliko česni bijelog luka, lovorov list, biber u zrnu, vegeta, mesni temeljac, jedno žumance, tri kašike vrhnja za kuhanje, kašika gustina, malo sjeckanog peršuna, mileram, kriška limuna.
Preprižite u šerpi na malo ulja jednu manju glavicu sjeckanog crnog luka i jednu isjeckanu mrkvu. Dodajte teletinu isjeckanu na kockice.
Prepržiti sve skupa, pa potom dodajte krompir, grašak, nekoliko česni bijelog luka, lovorov list, biber u zrnu, malo vegete i mesni temeljac.
Kuhajte čorbu uz povremeno dodavanje vode po potrebi.
Kad se meso skuha, posebno umutite jedno žumance, tri kašike vrhnja za kuhanje, kašiku gustina i malo vegete.
Prvo dodajte malo tečnosti iz čorbe u smjesu i promiješajte, pa tek onda sve vratite u šerpu uz miješanje (kako se jaje ne bi naglo skuhalo).
Čorbu krčkati na laganoj temperaturi do željene gustoće.
Poslužiti uz peršun, mileram, limun po želji i somunom.
Francuska ili voćna krempita
Potrebni sastojci: jedno pakovanje lisnatog tijesta.
Krema: 700 ml mlijeka, tri jaja, dva vanilija šećera, dva pudinga od vanilije, 150-200 grama šećera, 100 grama gustina, 500 ml šlag pjene, 400 rrama šumskog zaleđenog voća (voće po želji), 100 grama šećera, puding od maline, malo vode.
Umutite žumanjke sa šećerom, gustinom, pudingom i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da se zagrije.
Skuhajte smjesu kao puding, miješajući dok se ne zgusne.
Umutite bjelanke u snijeg, pa u nekoliko dodavanja ubacite ih u smjesu. Dobro izmiješajte i ohladite.
Razvucite tanko dva komada lisnatog tijesta, prilagodite veličinu tepsiji koju koristite.
Pecite ih u plehu na 180 stepeni Celzijusa dok ne porumeni.
Drugu koru isjeckajte na kocke i pecite kako bi bolje porumenila i kako biste je mogli lakše izdrobiti.
Skuhajte zaleđeno voće sa šećerom. Razmutite puding u malo vode (cca 50 ml), pa dodajte u šerpu. Skuhajte sve skupa i ohladite.
Umutite 500 ml šlag pjene, pa dodajite malo po malo ohlađene kreme. Dobro izmiksajte.
U tepsiju stavite hladno lisnato tijesto (koru) pa pola kreme. Na kremu rasporedite voće, pa stavite drugu polovinu kreme.
Umutiti dvije šlag pjene sa vodom, pa premažite preko kreme.
Završite izdrobljenim lisnatim tijestom u koje ste dodali malo šećera u prahu.
Ostavite u frižider da se ohladi prije posluživanja.
Savjet: Po potrebi, otopite želatin i dodajte u kremu ako želite da vam bude čvrsta.