navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tradicionalna slastica

Zasladite se: Kadaif sa orasima za iftarsku ili bajramsku trpezu

Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif

Objavljeno: 01.06.2019. u 16:43
get url
text

Kadaif je odličan za iftar ili za bajramsku trpezu, a mi vam donosimo recept kako da napravite ovaj tradicionalni bosanski kolač.

Sastojci

– 1 vrećica rezanaca za kadif

– 200g maslaca

– 5 kašika ulja

– 400-500g oraha

za agdu

– 1kg šećera

– 3 kriške limuna

– voda

Priprema

Maslac i ulje staviti u šerpicu i na vrućoj ringli zagrijati da se maslac rastopi i držati ga tako na vrućem šporetu. Orahe krupno samljeti. Pola kadaifa istresti u tepsiju i fino ga rasporediti da se ne lomi puno. Vruć maslac, otprilike jednu trećinu, kašikom lagano preliti po kadaifu pa ravnomjerno rasporediti orahe. Ostatak kadifa raširiti po orasima i lagano rukama pritisnuti. Preliti sa ostatkom maslaca i ulja.

Rernu upaliti na 170 na vruć zrak i kadaif se peče otprilike jedan sat. Gotov je sa pečenjem kada se tako ispeče da se odvoji od rubova tepsije.

Čim kadaif stavite u rernu pristaviiti agdu. Agda mora biti gusta i to je od ključne važnosti za uspješno napravljen kadif. U šerpu istresti šećer i vode toliko da se šećer potopi i jedan prst iznad. Dodati i limun. Kada agda proključa smanjiti vatru i kuhati je još 15 minuta. Nakon toga isključiti ringlu i skinuti šerpu.

Kada je kadaif ispečen izvaditi ga iz rerne i ostaviti da se malo ohladi, otprilike 10 minuta. Agda je još topla i kutlačom za supu polako zaljevati kadaif. Agdu opet vratiti na ringlu i neka se kuha još tri minute pa je opet skloniti sa vatre i tako vrelom zaliti kadaif. Opet tri kutlače i vrlo tanak mlaz. Agda ponovo na ringlu i da kuha još dvije minute. Sada neka se malo ohladi prije nego što je zalijete po kadaifu. Ostaviti kadaif da se ohladi na sobnoj temperaturi.