navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Iznenadit ćete se

Trebate li prati čarape izvrnute naopačke?

AUTOR: Faktor/Real Simple
Objavljeno: 23.06.2024. u 16:52
get url
text
Vaša najveća briga kada je riječ o pranju čarapa vjerovatno je osigurati da oba dijela para ostanu zajedno. Međutim, mnogi ljudi ne znaju treba li ih prati izvrnute naopačke, piše Real Simple.
Možda se čini da je vanjska strana čarapa najprljavija, jer dok hodate po kući, na njoj se nakupljaju mrvice, grinje, bakterije i druge nečistoće. Jedna britanska firma za madrace analizirala je čarape koje su nošene cijeli dan i otkrila da su one vjerovatno čak prljavije od daljinskog upravljača, a koji je opet 20 puta prljaviji od WC školjke.
Ali unutrašnjost čarapa je jednako prljava, zahvaljujući 250.000 znojnih žlijezda u vašim stopalima i mrtvim ćelijama kože koje vaša stopala odbacuju svaki dan. Vlaga od znoja može pomoći bakterijama i gljivicama da rastu i napreduju na čarapama, što može dovesti ne samo do neugodnih mirisa stopala, već i do atletskog stopala i drugih uobičajenih problema sa stopalima.
Čarape bi, dakle, trebalo prati izvrnute naopačke jer ta površina dodiruje kožu cijeli dan, zadržava većinu neugodnih mirisa i mrtve ćelije kože.
To osigurava da deterdžent i kretanje u veš-mašini najsnažnije djeluju na najsmrdljivije dijelove čarapa te pomaže ukloniti bakterije koje uzrokuju neugodan miris i druge opasne mikroorganizme. 
POVEZANO