navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poznati reditelj

27. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program "Posvećeno" Wimu Wendersu

Sarajevo Film Festival će toko svog 27. izdanja odati počast reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Objavljeno: 08.03.2021. u 13:46
get url
text

Cijenjenom reditelju će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa "Posvećeno" (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

- Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije - ekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wenders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milion dolara", koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete: 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje "Pina", dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara.

Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

27. Sarajevo Film Festival bit će upriličen od 13. do 20. avgusta.