navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nova istraživanja

Ako jedete kasno navečer koža je sklonija starenju

Jason Emer, dermatolog iz New Yorka, tvrdi kako uživanje u kasnonoćnim grickalicama ili nekom većem obroku ne doprinosi samo nadutosti i debljanju, već može utjecati na starenje kože i njena oštećenja, pa čak i rak kože.

Objavljeno: 14.04.2021. u 12:55
get url
text

- Teški obroci prije spavanja mogu oslabiti enzim koji štiti kožu od UV zračenja Sunca - objašnjava dermatolog Stuart Kaplan.

To je potvrdilo istraživanje koje je proveo Southwestern Medical Center Sveučilišta Teksas, a naučnici su otkrili da su nepravilne prehrambene navike poremetile biološki sat kože miševa, što je dovelo do slabljenja kožnog enzima koji blokira štetno ultraljubičasto zračenje.

Iako je važno imati na umu da su ovi testovi rađeni na miševima, a ne na ljudima, to ipak donosi vrlo uvjerljiv argument protiv kasnonoćnog jedenja.

- Uz UV faktor, dokazano je da jedenje prije spavanja (posebno slatkiša) može povisiti razinu šećera u krvi i stvoriti upale, što pogoršava stanja poput akni i ekcema - kaže dr. Emer. Ipak, trebali bi znati kada najkasnije smijemo jesti navečer.

- Ovisi o tome šta jedete. Što je obrok teži, to biste duže trebali čekati prije nego odete spavati. Preporučujem najmanje dva sata, koliko treba vašem tijelu da probavi većinu hrane. Nikada ne biste trebali ići u krevet napuhnuti i siti - kaže dr. Kaplan.

Iako dermatolozi kažu da je općenito najbolje suzdržati se od grickalica, dr. Emer upozorava da određena hrana može pogoršati nuspojave na koži, uključujući crvenilo i akne. Najgori krivci za to su mliječni proizvodi, čokolada, pržena hrana i bilo što s visokim glikemijskim indeksom, za koji je dokazano da povećava proizvodnju ulja tokom noći i doprinose pojavi akni i prištića.

- Jedenje slane hrane kasno navečer također može dovesti do toga da naše tijelo zadržava vodu jer pokušava suzbiti dodanu sol i ujednačiti tonus u našem sistemu - kaže Renée Rouleau, kozmetičar slavnih iz New Yorka.

Ako baš morate grickati navečer, dermatolozi kažu da se držite organske i neprerađene hrane, poput voća bogatog antioksidansima (dr. Emer posebno preporučuje žuto i narandžasto, jer se boja njihovog antioksidansa beta-karotena u tijelu pretvara u vitamin A), lisnato povrće i hljeb od cjelovite pšenice.

Bez obzira na to kada ili šta jedete, sljedećeg jutra obavezno napravite dobru rutinu njege kože, tretirajte lice rolerom i stavite pozamašnu dozu kreme za sunčanje, piše Real Simple.