navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Ako razmišljate o prvom solo putovanju, ove destinacije su najbolje da započnete avanturu

Ideja o solo putovanju, pogotovo ako ga nikada iste isprobali, može djelovati doista zastrašujuće. Oni koji su ga isprobali, u 99 posto slučajeva se oduševe, pa i navuku na to.

Objavljeno: 31.03.2022. u 07:58
get url
text

Ponekad nešto s tim ima i dobar izbor destinacije, a upravo je to tvrdnja koju u svom malom vodiču za solo putovanja naglašava Lonely Planet. Neka su mjesta jednostavno bolja za solo putovanje, kažu njihovi autori, koji su idealne destinacije za solo putovanja ovaj put razvrstali prema interesima. 

Južna Amerika - najbolje za pustolovine

Planine za hiking, rijeke za rafting, drevne ruševine, džungle... Južna Amerika je, kažu u Lonely Planetu, ultimativna destinacija za pustolovinu. Nema razloga za strah, nadodaju, zbog veličine kontinenta. Granice se lako prelaze, a dobro je etabliran i tzv. Gringo Trail, odnosno najpopularnije destinacije diljem kontinenta na kojima ćete neizbježno sresti suputnike i imati društvo. Isto tako, Južna Amerika ima i odlične opcije smještaja, među ostalim dobru mrežu hostela, a lokalno je stanovništvo toplo i ljubazno.

Ubud, Indonezija - najbolji za "punjenje baterija"

Bez obzira na to jeste li čitali knjigu ili gledali film, odnosno volite li "Jedi, moli, voli", pišu u Lonely Planetu, Ubud u Indoneziji zaista ima neku posebnu magiju. Riječ je o umjetničkom i duhovnom centru zemlje, koji je ujedno toliko opušten da je savršen za punjenje baterija. Dapače, sve vrvi različitim programima za unapređenje tjelesnog i duhovnog zdravlja, jogom i vegetarijanskim restoranima.

Berlin, Njemačka - najbolje za noćne izlaske

Berlin ima reputaciju jednog od najprijateljskijih i najuključivijih gradova u Evropi, a usput je planetarno poznat i po svom noćnom životu. Riječ je o jednom od najboljih mjesta u Evropi za partijanje. No to nije sve. To su, mimo nevjerojatnih klubova svih mogućih vrsta u svim mogućim okruženjima, i neobični kafići i butici, buvljaci, tona muzeja, street food...

Rim, Italija - najbolje za kulturu

Vječni Grad toliko je krcat kulturnim znamenitostima da ćete ih moći istraživati mjesecima. Teško ih je sve nabrojati, no riječ je o cijelom spletu umjetničkih, arhitektonskih i historijskih čuda i dostignuća u kojima, kaže Lonely Planet, u prosjeku godišnje uživa i po 14 miliona turista. I da, nemojte od silnog razgledavanja i upijanja dojmova zaboraviti hranu. Rim je i gastronomska meka.

Naravno, najvažnije je da svako prije putovanja istraži ono što ga zanima i na listu to stavi kao prioritet, ali ono što svakako ne smijete propustiti je... 

Istanbul - grad na dva kontinenta

Ako želite na jednom mjestu osjetiti historiju i vidjeti sve najbolje iz svijeta kulture i umjetnosti, onda svakako ne smijete zaobići Istanbul, magični grad na dva kontinenta, smješten između Istoka i Zapada, svjetskoj prijestolnici kulture, kojem u zagrljaj hrli cijeli svijet.

Ukratko, Istanbul je živahna metropola, nasljednica civilizacija. Tu ste jednom nogom u Aziji, a drugom u Evropi. Istanbul je drevna prijestolnica Bizanta i Osmanskog carstva, i zna spojiti svoju savremenu kulturu s drevnim tradicijama. Istanbul je, između ostalog, i dom brojnih muzeja, galerija, koncertnih dvorana, ali i najbolje hrane na svijetu.