navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanja

Ako volite dokumentarce o prirodi, pročitajte koliko je to dobro za vaše zdravlje

Ako vam treba poticaj za gledanje televizije - ili barem dokumentaraca o prirodi i životinjama, sada ga imate. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Psychology of Environmental pokazalo je kako gledanje visokokvalitetnih programa o prirodi može podići raspoloženje, smanjiti negativne emocije, pa čak i pomoći u ublažavanju vrste dosade povezane s negativnim emocijama oko COVID 19 pandemije.

Objavljeno: 17.10.2020. u 08:17
get url
text

Istraživanje ide čak korak dalje, pokazujući da bi doživljavanje takvog sadržaja u virtualnoj stvarnosti (VR) moglo imati veće koristi, čineći nas povezanijima s prirodom, onako kako je čovjek nekoć kroz svoju povijest i bio.

Psiholozi su utvrdili kako su mjere opreza od zaraze novim koronavirusom izazvale mnoštvo psihičkih posljedica među ljudima, a sadržaj koji ljudi konzumiraju preko medija na to ima velik utjecaj. U eksperimentima provedenim na ispitanicima, dokazali su kako prirodni dokumentarci bolje djeluju na ljudsko blagostanje od bilo kojeg drugog sadržaja, uključujući informativni, dramski, te zabavni, prenosi IFL Science.

- Naši rezultati pokazuju da jednostavno gledanje prirode na TV-u može pomoći ljudima podići raspoloženje i suzbiti dosadu - rekao je vodeći istraživač Nicky Yeo.

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko isječaka iz serije Blue Planet II, uključujući neviđene snimke od 360 stepeni, a kratki ulazak u arhive ovih prirodoslovnih divova služi kao anegdotski dokaz njihovog terapijskog potencijala.

Istraživači su sarađivali sa svjetski poznatom Prirodoslovnom jedinicom BBC-a, koja je producirala neke od najboljih i nagrađivanih dokumentarnih filmova te tematike.