navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Novi soj

AstraZeneca radi na proizvodnji ciljane vakcine za omicron

Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopćila je u srijedu da u saradnji sa Oxfordom radi na proizvodnji vakcine za omicron soj koronavirusa.

Objavljeno: 22.12.2021. u 08:14
get url
text

- Zajedno sa Univerzitetom Oxford poduzeli smo preliminarne korake u proizvodnji vakcine za omicron soj, u slučaju da bude potrebno - navodi glasnogovornik te kompanije.

Univerzitet Oxford nije imao komentar na ove navode.

Financial Times prvi je izvijestio o ciljanoj vakcini za omicron, citirajući voditelja istraživačke grupe na Oxfordu Sandyja Douglasa.

- Vakcine temeljene na adenovirusu (kao što su ona koja proizvodi Oxford/AstraZeneca) u principu bi se mogle koristiti kao odgovor na bilo koju novu varijantu brže nego što su neki možda ranije shvatili - kazao je Douglas za Financial Times.

Prošlosedmična laboratorijska studija pokazala je da je AstraZenecin koktel antitijela Evusheld zadržao neutralizirajuću aktivnost protiv omicron soja.

Proizvođači vakcina Pfizer i BioNTech te Moderna također su ranije izvijestili da rade na specifičnim vakcinama za omicron soj. Moderna navodi da se nada da će do početka iduće godine započeti klinička ispitivanja.