navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Republika Turska

Bajka uživo: Pet razloga zašto trebate posjetiti Kapadokiju barem jednom u životu

Kapadokija je jedna od najatraktivnijih regija Turske, koja privlači turiste svojim prekrasnim prirodnim ljepotama i historijskim lokacijama.

Objavljeno: 08.06.2023. u 20:48
get url
text

Ova "bajkovita regija" svake sezone nudi jedinstveno iskustvo sa svojim pećinskim hotelima, šarenim balonima na vrući zrak, posebnim kulturnim sadržajima i vinogradarskim i grnčarskim naslijeđem starim hiljadama godina.

Navodimo pet razloga zašto ne biste trebali propustiti putovanje u Kapadokiju.

 

Vilinski dimnjaci: Simbol Kapadokije

"Vilinski dimnjaci" su jedna od prvih slika koja vam pada na pamet kada razmišljate o Kapadokiji. Ove drevne kamene formacije koje su simbol Kapadokije mogu se uočiti s bilo kojeg mjesta u regiji. Najljepši primjeri vilinskih dimnjaka nalaze se u Paşabağu , gdje se nalaze njihova konična tijela sa "šeširima" formirana od tvrdih stijena. Najbolji način da doživite fascinantan pogled na ove kamene formacije je iz balona na vrući zrak. Dok se balon lagano uzdiže pri izlasku sunca, imat ćete priliku vidjeti spektakularne doline Kapadokije pod vašim nogama.

Odaberite svoju sobu u pećinskim hotelima

Boravak u "pećinskom hotelu" jedno je od najnezaboravnijih iskustava koje Kapadokija nudi svojim posjetiteljima. Jedinstvena arhitektura i dizajn ovih pećinskih hotela doprinose šarmu ovog mjesta, što ga čini destinacijom koju putnici moraju posjetiti. Gledanje zalaska sunca uz ispijanje kafe u ovim hotelima, gdje se historijska i prirodna tekstura regije stapaju sa modernim luksuzom, učinit će vaše putovanje u Kapadokiju nezaboravnim.

 

Veličanstveni podzemni gradovi vratit će vas u prošlost

Kapadokija je dom značajnih historijskih ostataka koji datiraju od Hetita iz drugog milenijuma prije nove ere do nastanjenih civilizacija. Muzej na otvorenom Göreme, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine od 1985. godine, izuzetan je po svojim svetim mjestima uklesanim u stijenama i freskama koje prikazuju značajne scene iz ranog kršćanstva. Podzemni gradovi su među atrakcijama koje čine putovanje Kapadokijom spektakularnim. Ovi gradovi, koji potiču iz sedmog i osmog vijeka nove ere, takođe su koristili rani kršćani za otvoreno bogosluženje. Podzemni gradovi kao što su Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak i Mazı opstali su decenijama i nude uvid u "podzemni" život ljudi u regionu, sa svojim tunelima, sobama, štalama, vinskim podrumima, trpezarijama, crkvama i skladištima hrane. Dolina Gomeda, koja se proteže duž rijeke Üzengi, sadrži crkve uklesane u stijenama, golubarnike, vinovu lozu i podzemni grad.

"Tri ljepotice", koje su tri susjedna vilinska dimnjaka definirana kao "otac, majka i dijete" u zamku Ortahisar i Okrugu Ürgüp, također su mjesta koja morate posjetiti u Kapadokiji.

 

Kapadokijske atrakcije: legendarni letovi balonom i još mnogo toga

Aktivnosti koje se najčešće povezuju s Kapadokijom su svakako ture balonom na vrući zrak. Međutim, vaše mogućnosti su daleko veće. Offroad safari iskustva vam omogućavaju da izbliza pogledate doline regije, kamena naselja i vilinske dimnjake. Uzbudljive pješačke staze u regiji savršene su ako želite istražiti Kapadokiju pješice. Kapadokiju, "zemlju prelijepih konja", također možete istražiti jahanjem domaćih konja sa ove teritorije. Keramika je još jedno jedinstveno iskustvo koje Kapadokija nudi svojim posjetiteljima. Pohađanje grnčarske radionice u Avanosu, poznatom po mekoj i masnoj glini koja dolazi iz korita rijeka Kızılırmak, može biti dio zabavne aktivnosti.

 

Jedinstvena gastronomska iskustva

Kapadokija, mjesto gdje se lokalne delicije i najobičniji obrok pretvaraju u "gozbu", također je atrakcija za putnike gurmane. Testi kebabı (kebab u glinenoj posudi) se sastoji od mesa i povrća kuhanog u glinenoj posudi na vatri. Pečat lonca obično se razbija za stolom, neposredno prije jela, što je zanimljivo iskustvo. Pored ovog prepoznatljivog jela, kapadokijska kuhinja obiluje receptima za jela pripremljena sa povrćem i voćem uzgojenog na plodnoj zemlji regije. Ostali regionalni specijaliteti koji se služe posjetiocima u Kapadokiji uključuju gulaš sa kajsijom, puding od riže sa kurkumom, Nevşehir mantısı (vrsta raviola) i kajmak. Kapadokija ima i duboko ukorijenjeno naslijeđe vinarstva koje već traje hiljadama godina, tako da morate probati vina od endemskog lokalnog grožđa.