navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Moć prirode

Biljke koje olakšavaju simptome prehlade, kašlja, grlobolje

Biljke predstavljaju velik dio prirodne medicine liječenju mnogih oboljenja.

Objavljeno: 22.11.2021. u 09:11
get url
text

Bakterijske i virusne infekcije su česte u ovom periodu, a kako bi se zaštitili ili olakšali simptome, mogu nam pomoći brojne biljke koje će nam ojačati imunitet i ubrzati oporavak.

MAJČINA DUŠICA

Intenzivnog je okusa, jakog antiseptičkog djelovanja i pogodna za smirivanje kašlja. Osušeni listovi i cvjetovi majčine dušice bogati su flavonoidima i eteričnim uljem. Sadrže timol, borneol, cineol, metilkavikol koji djeluju na smirivanje kašlja radi opuštanja mišića, otčepljuju nos i pomažu kod smirivanja prehlade, alergija i astme, a povoljno utječu i kod upala krajnika i desni.

Preporuka je da se ne koristi za vrijeme trudnoće ili dojenja.

SLJEZ

Sljez sadrži antocijane, polisaharide, flavonoide i sluzi radi kojih djeluje umirujuće na sluznice i bronhije. Smiruje kašalj, ima protuupalna svojstva, jača imunitet i čuva desni.

LJEKOVITA KADULJA

Bogata je eteričnim uljem, flavonoidima, antioksidansima, fenolima, ružmarinskom kiselinom. Ima protivupalna i antiseptička svojstva radi sadržaja tujona, terpena, cineola i kamfora. Djeluje blagotvorno na desni i grlo. Nije pogodna za djecu, trudnice i dojilje.

CRNA RIBIZLA

Radi sadržaja antocijana i flavonoida ima protuupalna svojstva i pogodno djeluje pri upalama desni i grla, a antocijanini imaju antivirusni učinak i pomažu u borbi protiv gripe i drugih virusnih infekcija. Bobice su bogate C vitaminom koji će povoljno djelovati na imunološki sistem u borbi protiv infekcija.

ŠIPAK, RUŽA DIVLJA

Sušeni se šipak drobi u sitne dijelove, a radi visokog sadržaja C vitamina, riboflavina, jabučne i limunske kiseline te proantocijanidina djeluje kao snažan antioksidans i jača imunitet. Jača tijelo u borbi protiv prehlade i gripe.

LAVANDA

Eterično ulje sadrži preko četrdeset sastojaka, sadrži visok udio linalilacetata, linalola, terpinen-4-ol-a. Ima umirujuć učinak i može pomoći kod astme i raznih tipova groznica. Djeluje antiseptički i antibakterijski.

TRPUTAC

Lišće se suši, a obiluje aktivnim tvarima poput aukubina, flavonoida i drugih antioksidansa koji jačaju imunitet i djeluju protivupalno i antibakterijski. Trputac sadrži smirujuću sluz pa služi kao pomoć pri iskašljavanju i pomaže kod bronhitisa te ublažava upale sluznica i otvara dišne puteve ublažavajući astmu, laringitis, faringitis i alergijske reakcije. Ekstrakt polisaharida iz trputca djeluje u borbi protiv plućnih infekcija i streptokoka.

ĐUMBIR

Daje pikantan, aromatičan okus, a rizomi se pripremaju svježi ili sušeni. Bogat je aromatskim uljima i sadrži seskviterpene, zingiberen radi kojih đumbir ima protuupalno djelovanje. Sadrži monoterpene i aldehide i djeluje protiv virusa prehlade te ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu.