navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lagani ljetni obroci

Blitva na lešo vam je bljutava: Držite se ovih savjeta i uvijek ćete dobiti ukusno jelo

Blitva spada u niskokalorične namirnice, pa se smatra idealnom hranom za održavanje tjelesne težine.

Objavljeno: 20.07.2023. u 18:19
get url
text

Odlična je za zdravlje jer sadrži vitamine B, C i beta karoten te minerale magnezij, željezo, kalij, kalcij, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima.

Kako je niskokalorična namirnica, odličan je izbor tokom ljetnih vrućina kao prilog uz ribu ili perad, ali mnogi, koji ljeti ne žele opterećivati želudac, pripremaju je i kako glavno jelo u kombinaciji sa kuhanim krompirom i začinjenu malsinovim uljem i morskom soli.

No, blitvu treba znati i kupiti, ali i pravilno priptemiti kako biste zadržali njena bitna svojstva.

Za početak, evo kako kupiti najbolju blitvu.

Bilo da je kupujete na pijaci ili u samoposluzi, obratite pažnju na nekoliko stvari: listovi trebaju biti tamnozelene boje, osim ako je riječ o sasvim mladoj blitvi, bez vidljivih oštećenja i naznaka da je blitva počela vehnuti.

Stabljika bi, bez obzira je li riječ o sortama s bijelom stabljikom ili onima sa crvenkastom, trebala biti čvrsta i bez smeđih dijelova na mjestu gdje je odrezana, jer to je znak da nije friško ubrana.

Kad je očistite i spremni ste za kuhanje, dobro izmjerite količinu krompira - ako ih stavite previše, to baš neće biti to, a lako je pretjerati jer blitva, naročito ako je mlada, za vrijeme kuhanja znatno gubi na volumenu.

Ako blitva ima debele stabljike, odrežite ih i ubacite u vodu s krompirima, a listove dodajte tek kad su stabljike i krompiri već napola skuhani. Tako ćete izbjeći prekuhavanje, pa vam konačan rezultat neće biti bljutav.

Ako imate mladu blitvu tanke stabljike, tada je ne trebate odvajati od stabljike nego je cijelu ubacite u lonac kad je krompir napola skuhan.

Da bi vam blitva bila što ukusnija, dodat ćete joj, nakon što je kuhana i ocijeđena od viška vode, što kvalitetnije maslinovo ulje, a nećete pogriješiti ni sa malo bijelog luka.

Onima koji loše podnose bijeli luk savjet je da ga ubace čim je blitva ocijeđena, pa će od topline "svehnuti", a možete ga, također, kratko zagrijati u maslinovom ulju i odstraniti nakon što je ulju predalo svoju aromu.

Kad kuhate stariju blitvu, možete joj na kraju, kad je skuhana i začinjena, dodati i malo tanko narezanog luka, a jedna od najboljih stvari da začinite blitvu je salsa od paradajza.