navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spektakularni krajolik

Bodrum, šarmantna destinacija tursko-egejske obale dočekuje goste na produženom ljetnom odmoru

Kada je u pitanju ljetovanje u Turskoj, jedna od najinspirativnijih destinacija je Bodrum, zadivljujuća četvrt Mugle koja se nalazi na ušću Sredozemnog i Egejskog mora.

Objavljeno: 08.08.2023. u 20:56
get url
text

Sa svojim spektakularnim krajolikom i prekrasnim prirodnim i historijskim atrakcijama, Bodrum svake godine dočekuje milione posjetilaca, predstavljajući spoj glamuroznog luksuza i mirnog načina života tipičnog za tursko-egejsku obalu.

 

Uzbudljiv i svjetski poznat noćni život Bodruma, prelijepe marine i jedinstvena iskustva počevši od plavih krstarenja do ronjenja nude beskrajna raznovrsna iskustva koja mogu ispuniti sva očekivanja  godišnjeg odmora. Osim toga, restorani u ovoj regiji služe vrhunske primjere turske i svjetske kuhinje. Sastavili smo jedinstvena iskustva baš ove destinacije, koja će ovog novembra ujedno biti uvrštena kao najnovija lokacija u Michelinovom vodiču.

Nezaboravne avanture u tirkiznim vodama

Prekrasne uvale sa šumskim kulisama, zlatni pijesak, plaže s Plavom zastavom i čisto more su samo neke od karakteristika Bodruma. Svaki put u ovoj slikovitoj četvrti vodi do prekrasne uvale. Svoje vodene avanture možete upotpuniti u jednom od brojnih klubova na plaži, dok uživate u suncu i fantastičnom vremenu na poznatim plažama Bodruma kao što su Gümbet, Bitez i Türkbükü.  Bodrum, mjesto iz kojeg potiče koncept plavog krstarenja u Turskoj, svake godine dočekuje bezbroj moreplovaca na jedinstvenim turskim guletima i jahtama koje klize blistavim tirkiznim zaljevima. Gümüşlük, Bitez, Yalıkavak, Aspat, Cennet i Zaliv Iassos je među najpopularnijim uvalama za plava krstarenja. Također možete pristati u jednoj od spektakularnih marina u Bodrumu i uživati u boravku u gradu.

 

Luksuzan izbor smještaja

Gostoprimstvo s pet zvjezdica svjetske klase i mogućnosti premium smještaja zbog kojih se osjećate posebno uz brojne druge čari Bodruma. Od velikih međunarodnih hotela do turskih hotelskih lanaca i butik hotela do luksuznih odmarališta, Bodrum ima neuporedive smještajne kapacitete. Posjetitelje u hotelima u Bodrumu čeka sofisticiran i udoban smještaj, s opremljenim modernim sadržajima, VIP uslugama i privilegovanim hotelskim uslugama kao što su banje i privatne plaže i bazeni. Osim toga, mnogi svjetski poznati restorani nalaze se u luksuznim hotelima Bodruma.

 

Tursko-egejska kulinarska stanica

Bodrum na svojim stolovima čini odraz obilja turske kuhinje, zahvaljujući bogatoj i ukusnoj kulinarskoj kulturi regije. Bodrum je poznat po autentičnim restoranima koji služe svježe začinsko bilje, plodove mora i egejske delicije, kao i po restoranima koji predstavljaju najbolje primjere svjetske kuhinje. Bodrum će, zajedno sa Izmirom, ove godine biti jedna od najnovijih destinacija na Turskoj mapi Michelin vodiča, sa svojom duboko ukorijenjenom egejskom i mediteranskom kuhinjom. Na posebnoj ceremoniji u Istanbulu 9. novembra 2023. bit će objavljeni restorani sa Michelinovim zvjezdicama u Bodrumu. Večerajući u jednom od izabranih restorana, možete uživati u prepoznatljivom Michelin iskustvu upotpunjenim prekrasnim zalascima sunca u Bodrumu.

 

Putovanje u historiju sa veličanstvenim ostacima prošlosti

Bodrum je magična destinacija koja podsjeća na muzej na otvorenom, sa svojim spektakularnim ruševinama i uskim ulicama koje odišu historijom. Sa kristalnom vodom, prekrasnim plažama i slojevima historije, grad posjetiteljima pruža bezbroj mogućnosti istraživanja. Bodrum je svjedočio raznim civilizacijama, kao što su Karijsko, Perzijsko, Helensko, Rimsko, Istočno rimsko i Osmansko carstvo. Bitni ostaci iz ovih epoha se mogu naći i u gradu. Vitezovi sa Rodosa sagradili su Dvorac Bodrum u 15. stoljeću, a Bodrumski podvodni muzej, smješten u dvorcu, spadaj među lokacije koje nude bolje razumijevanje historijske vrijednosti Bodruma. Mnogi artefakti, uključujući i ostatke brodoloma otkrivenih u Turskoj, mogu se vidjeti u Muzeju, koji je 1995. godine osvojio nagradu za Evropski muzej godine. Nadalje, ruševine Mauzoleja u Halikarnasu, koji se smatraju jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta, je nešto što se obavezno treba posjetiti u Bodrumu!