navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravstveni problem

Bolest tehnološkog doba: Šta je sindrom smartphone palca i kako ga možete spriječiti

Takozvani "sindrom smartphone palca" ili "palca za slanje poruka" zdravstveni je problem modernog vremena, a doktori kažu da ga uzrokuje "listanje" sadržaja na mobitelima i tabletima.

Objavljeno: 24.05.2021. u 18:56
get url
text

Događa se kad se zbog ponavljanja istog pokreta tetive palca zgrče, upale ili "zaglave" u jednom položaju, a stručni je naziv tendinitis ili upala tetive.

Doktori iz Klinike Mayo rekli su za The Sun da se svake godine sve više ljudi žali na bol u palcu, a upozoravaju i da ponavljajući neprirodni pokreti palcem mogu uzrokovati i oblik artritisa.

Simptomi "Smartphone palca":

- Bol ili ukočenost pri dnu prsta

- "Klikanje" kad mičete taj palac

- Teže pomicanje palca ujutro nakon spavanja

- Trnjenje svih prstiju

Kako ga izbjeći?

Prvo što biste trebali je, naravno, skratiti vrijeme koje provodite na pametnim uređajima, ali za sve koji to ne mogu fitness kompanija OriGym otkrila je četiri jednostavne vježbe:

1. Stiskanje "stres loptice"

Za ovu vježbu trebate tenisku lopticu ili lopticu za stres koja stane u šaku. Primite lopticu u ruku i desetak puta stisnite i otpustite šaku i prste; ponovite tri do četiri puta dnevno

2. Istezanje prstiju

Ruke stavite na stol, s dlanovima okrenutim prema dolje. Polako podižite jedan po jedan prst i cijelu šaku koliko možete, a da ne osjećate bol ili nelagodu. Ponavljajte vježbu tri do četiri puta dnevno.

3. Savijanje prstiju

Savijte palac prema unutrašnjosti dlana i pokušajte s njim dodirnuti vrh svakog prsta, držeći ga u svakom položaju deset sekundi. Ponovite tri do četiri puta dnevno kako bi ojačali mišiće tetive.

4. Trening otpora

Oko svih pet prstiju stavite gumenu traku za kosu. Lagano prste gurnite prema van, kao da pokušavate otvoriti šaku. Ponovite puta dnevno.