Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.
Sadrži folate, klorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljikohidrate te nešto manje količine bjelančevina i masti.
Zahvaljujući snažnim antioksidansima - vitaminima C i E - breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.
Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme.
Osim toga vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih oboljenja.
Vitamin E naročito je djelotvoran u prevenciji nastanka arterijskog plaka, suženja arterija i razvoja ateroskleroze.
Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože.
Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju čira na želucu.