navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Proljeće na tanjiru

Brza priprema, izvrstan užitak: Rolat sa jagodama kojem će ukućani teško odoljeti

Zbog obilja vitamin C i drugih za zdravlje važnih elemenata, jagode, mnogima omiljeno proljetno voće, najbolje je, kažu nutricionisti, jesti svježe. No, sa ovim bobičastim voćem možete pripremiti bezbroj slasnih delicija – kolača, torti, rolata, krema…

Objavljeno: 21.04.2020. u 19:26
get url
text

Ovog puta odlučili smo vam ponuditi recept za rolat sa jagodama. Priprema je jednostavna, a užitak ćete vjerujemo, dugo pamtiti.

Za tijesto je potrebno: 4 jaja, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera.

Fil za rolat: 3 dcl slatkog vrhnja, 40 dkg jagoda.

Postupak pripreme:

Uključite rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Odvojite bjelanca od žumanaca. U žumance dodajte šećer i izmiksajte. U drugoj zdjeli napravite snijeg od bjelanaca. Naizmjenično u smjesu žumanaca i šećera dodajte po kašiku brašna i snijega, pa lagano i sporo umiješajte u smjesu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite pripremljeno brašno i snijeg. Smjesa će na početku biti gušća, a na kraju rjeđa i pomalo pjenušava.

Plitki limeni pleh obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu u pleh i lagano je rasporedite kašikom. Stavite smjesu u rernu i pecite maksimalno 10 minuta. Kad površina tijesta bude zlatna, tijesto je gotovo.

Čim tijesto izvadite iz rerne prebacite ga na čistu kuhinjsku salvetu, strana na kojoj je papir mora biti gore, odnosno gledati "prema vama".

Kuhinjskim kistom i vodom navlažite papir za pečenje jer ćete ga tako lakše skinuti s tijesta. Lagano prstima povlačite papir dok ga u potpunosti ne uklonite, a zatim tijesto zarolajte u salvetu i pustite da se malo ohladi.

Jagode operite, očistite i narežite na komadiće željene veličine. Slatko vrhnje mikserom umutite u šlag.

Odmotajte ohlađeno tijesto, premažite šlagom na koji ćete potom poslagati narezane jagode i ponovno zarolajte. Gotovu roladu po želji možete posuti šećerom u prahu ili ukrasiti šlagom i jagodama.