Predlažemo ovaj starinski kolač koji za koji vam nije potrebno neko umijeće u kuhinji jer je mjera - čaša.
Ovaj provjereno dobar kolač još je jedan od klasika koje su rado pravile naše mame i nane kada nije bilo vremena da se pripremi neki zahtjevniji kolač.
I uvijek je bio tako fin i dobar da nikada ne bi nikoga razočarao, baš naprotiv.
Volite li i vi voćne slastice, evo recepta:
Biskvit: tri jaja, jedna čaša šećera, jedna čaša mlijeka, jedna čaša ulja, dvije čaše glatkog brašna, jedan prašak za pecivo.
Fil: jedan kg jabuka, tri kašike šećera, jedna kašičica cimeta, pet kašika griza.
Ukrašavanje: šećer u prahu.
Napomena: Mjera je čaša od 200 ml.
Postupak pripreme:
Prvo trebate pripremiti fil.
Jabuke oguliti, očistiti i naribati na veći ribež.
Prebaciti ih u posudu na ringli, dodati šećer i cimet, pa dinstati 15-ak minuta.
Tokom dinstanja kad jabuke puste sok dodati i griz da upije tekućinu.
Kad je fil gotov, ostaviti sa strane da se hladi.
U posudi za miksanje razbiti cijela jaja, dodati šećer i miksati da smjesa bude pjenasta.
Zatim uliti ulje i kratko miksati, kao i mlijeko.
Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te sve završno dobro izmiksati da se sastojci spoje.
Tepsiju veličine 33×19 centimetara namastiti i pobrašniti.
Smjesu za biskvit podijeliti na 2 jednaka dijela.
Sipati polovinu smjese u tepsiju.
Peći je u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta.
Nakon toga izvaditi iz rerne i poslagati dinstane jabuke te ih zagladiti.
Preliti ostatkom smjese za biskvit i staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni dodatnih 35 minuta.
Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i uživati.