navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jačanje imuniteta

Čaj od đumbira odličan kod prvih znakova prehlade i gripe

Čajevi su odlični saveznici imuniteta koji ne samo da će nas ugrijati kroz cijelu jesen i zimu nego će ljekovito bilje, od kojeg čajeve pripravljamo, ojačati i zaštititi tijelo od čestih infekcija disajnog sistema koje prate hladnije zimske mjesece.

Objavljeno: 18.12.2023. u 08:22
get url
text

Đumbir daje pikantan, aromatičan okus, bogat je aromatskim hlapljivim uljima koja mu daju karakterističan okus i aromu. Ulje đumbira sadrži seskviterpene, zingiberen zbog kojih đumbir ima protivupalno djelovanje. Sadrži monoterpene i aldehide i djeluje protiv virusa prehlade te ima antiseptička svojstva, pomaže iskašljavanje, pomaže znojenje i smiruje groznicu.

Đumbir ima snažan utjecaj na zdravlje, djeluje na kardiovaskularni sistem i cirkulaciju, pomaže probavi, smanjuje apetit i pokreće metabolizam. Đumbir je saveznik imuniteta, a djelotvoran je u suzbijanju mučnine tokom putovanja.

Đumbir ima povoljan utjecaj na snižavanje krvnog pritiska, smanjenje nivo šećera u krvi i holesterola. Čaj od đumbira djeluje smirujuće kod prvih znakova prehlade i gripe, a lako ga je pripremiti.

Jednu kaščicu svježeg naribanog đumbira dodajte u šoljicu kipuće vode, poklopite i ostaviti da stoji pet do deset minuta. Čaj procijedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte kašičicu domaćeg meda i svježe cijeđeni limunov sok. Pijte dvije šoljice čaja na dan. Iako đumbir na zdravlje nema štetne učinke oprez je svakako potreban kod osoba koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Djeca mogu umjereno piti blagi čaj od đumbira, a preporuka je kombinirati ovaj čaj s voćnim čajevima od jabuke ili šumskog voća uz dodatak domaćeg meda.