navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zbog zgrušavanja krvi

CDC preporučio Pfizer i Moderna vakcine umjesto Johnson&Johnson

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučili su ljudima da prime mRNA vakcinu protiv COVID-19 umjesto jedne doze vakcine Johnson & Johnson zbog rijetkog poremećaja zgrušavanja krvi.

Objavljeno: 17.12.2021. u 08:03
get url
text

CDC je u četvrtak podržao ažurirane preporuke Savjetodavnog odbora za praksu imunizacije (ACIP) za prevenciju koronavirusa, izražavajući kliničku preferenciju za Pfizer/BioNTech i Moderna vakcine u odnosu na Johnson & Johnsonovu vakcinu.

CDC je napomenuo da je preporuka ACIP-a uslijedila nakon rasprave o najnovijim dokazima o djelotvornosti vakcine, sigurnosti vakcine i rijetkim štetnim nuspojavama, te razmatranju ponudu i dostupnost vakcina u SAD-u.

Ažurirana preporuka CDC-a slijedi slične preporuke iz drugih zemalja, uključujući Kanadu i Britaniju.

ACIP je ponovo potvrdio da je bolje primiti bilo kakvu vakcinu nego biti nevakcinisan.

Pojedinci koji ne mogu ili ne žele primiti mRNA vakcinu i dalje će imati pristup Johnson & Johnsonovoj vakcini, navodi CDC u saopćenju.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) sredinom aprila privremeno je obustavila korištenje jednokratne vakcine Johnson & Johnson nakon što su neke osobe razvile rijedak poremećaj zgrušavanja krvi nakon primjene doze.

Žene u dobi između 18 i 48 godina najviše su pogođene problemom zgrušavanja krvi.