navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Cammarata na Siciliji

Čist zrak, ljekovita voda: Novim stanovnicima kuća na poklon

Na desetine kamenih kuća i najmanje 100 napuštenih domova na raspolaganju je, a gradonačelnik Vincenzo Giambrone nada se da će uskoro pronaći nove vlasnike

Objavljeno: 04.11.2019. u 19:42
get url
text

Italijani se svim načinima bore protiv iseljavanja stanovništva, a jedana od njih je "prodaja" kuća za nekoliko eura u nadi da će zainteresirati porodice koje će pronaći novi dom i pripomoći oživljavanju zanatstva i trgovine.

Posljednja je u nizu lijepa Cammarata na Siciliji, koja se nalazi oko 60 kilometara sjeveroistočno od Palerma. Grad od historijskog značaja nudi besplatne kuće novim stanovnicima.

Na desetine kamenih kuća i najmanje 100 napuštenih domova na raspolaganju je, a gradonačelnik Vincenzo Giambrone nada se da će uskoro pronaći nove vlasnike.

Iako su kuće besplatne, novi stanari moraju se obavezati da će ih obnoviti unutar tri godine. Stoga je potrebno platiti 5.000 eura i pripremiti plan preuređenja. Mladi parovi s djecom imaju prednost, a oni parovi koji se odluče na dijete dobit će bonus od oko 1.900 KM.

Cammarata je poznata kao grad s hiljadu balkona koji gledaju prema istoku i nude spektakularan pogled na Etnu.

Obiluje zelenilom i prirodnim ljepotama. Ljeti vrućine nisu ubojite, a zimi ponekad iznenadi i snijeg.

Na okolnim brdima nekada su se trenirali konji za Olimpijske igre.

Cammarata slovi kao mjesto s najviše stogodišnjaka na Siciliji, a razlozi za to su čist zrak, ljekovita voda i domaća hrana.