navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
24 najbolja mjesta

CNN Travel odabrao top destinacije za 2024, među njima i ruta koja prolazi i kroz BiH

Međunarodni turizam dostigao je 2023. godine oko 90 posto nivoa prije pandemije. Ako ste posjetili bilo koju popularnu destinaciju tokom ljeta, vjerovatno biste rekli da je gužva bila veća nego ikada.

Objavljeno: 07.01.2024. u 16:01
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Sada je vrijeme pogledati mjesta koja su još uvijek uglavnom neotkrivena, ili su privlačna van sezone, ili se često zanemaruju zbog svojih većih prvih gradova ili susjeda. Stoga je CNN Travel odabrao 24 mjesta iz cijelog svijeta uz preporuku da ih uzmete u obzir dok pravite svoje planove za 2024. godinu.

Među ove 24 destinacije našla se i jedna ruta koja obuhvata i Bosnu i Hercegovinu, i to na šestom mjestu. 

Sumba, Indonezija

Za one koji traže destinaciju na plaži koja daje prioritet svijesti zajednice i održivosti, indonezijsko ostrvo Sumba pruža upravo to. Sa svojim udaljenim selima, netaknutim šumama, drevnim ritualima i surf pauzama svjetske klase, Sumba je savršen protuotrov za gomilu Balija, koji je udaljen samo sat vremena leta. Možda još nije međunarodno poznat, ali to ne znači da je mali. Sumba je veća od 4.000 kvadratnih milja (više od 10.000 kvadratnih kilometara) - dvostruko veća od Balija.

Turska obala Crnog mora

Daleko manje poznata od mediteranskih odmarališta sa magnetima za jahte na tirkiznoj obali Turske, crnomorska regija, poznata i kao Karadeniz, nudi sasvim drugačiju stranu zemlje. Sa hladnijom, vlažnijom klimom koja proizvodi zeleni krajolik i ukusan crni čaj, regija ima historijske gradove i sela, kao i plaže i aktivnosti koje proizvode adrenalin.

Tartu, Estonija

Na jugu Estonije, proglašen je Evropskom prijestonicom kulture za 2024. godinu - s posebnom pažnjom posvećenom poljupcima. Jedna od najslavnijih znamenitosti ovog univerzitetskog grada je statua dvoje studenata zaključanih u strastvenom zagrljaju, ali ovdje u "Gradu dobrih misli" ljubav je više uzvišena nego tjelesna.

Tainan, Tajvan

Tainan se smatra glavnim gradom ulične hrane Tajvana i omiljen je zbog goveđih supa i omleta od ostriga, vanzemaljskih prirodnih pejzaža (pogledajte Tsao Shan Moon World), slikovitih zalazaka sunca iznad farmi soli, šarenih starih hramova i cool novih muzeja.

Northwest Michigan

Osvježavajuće, neslano jezero Michigan mami gomilu turista ljeti, ali obala, neobični gradovi i valoviti krajolik sjeverozapadnog Michigena imaju mnogo toga za ponuditi tijekom cijele godine.

Biciklistička ruta Trans Dinarica, Balkan

Pokrenuta 2024. godine, biciklistička ruta Trans Dinarica bit će prva i jedina biciklistička ruta koja povezuje svih osam zemalja zapadnog Balkana. Staza sa 100 etapa dizajnirana je za bicikliste svih sposobnosti, a njenih 4.000 kilometara čine mirni asfaltni putevi, šumske staze i biciklističke staze.

Vozači mogu uživati u spektakularnim obalama Albanije i Hrvatske, nacionalnim parkovima Kosova, krševitim planinama Crne Gore i bujnim šumama i pjenušavim rijekama širom Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Culebra, Portoriko

Portoriko je velik i predstavlja odličan bijeg na ostrvo. Ali šta ako želite bijeg od svog velikog bijega s otoka? Tu dolazi mali Culebra. To je oko 32 kilometra od istočne obale Portorika i svijeta daleko od bučnog noćnog života u San Huanu, rumom natopljenom. Ovdje je naglasak na aktivnostima na otvorenom i opuštanju. Veći dio otoka je prirodno utočište, a možete ići na planinarenje, ronjenje, ronjenje, vožnju kajakom i pecanje.

Angola

Ova južnoafrička nacija jako se trudi napraviti proboj na turističkoj sceni, nakon što je nedavno uvela turističku e-vizu za brzo odobrenje. Iako glavna turistička infrastruktura možda još nije na snazi, to je prilika da istražite zemlju koja je još uvijek van radara. Glavni grad Luande ima reputaciju skupog grada za žurke, ali na širokim otvorenim prostorima iza, Angola ima zapanjujuće spektakularne pejzaže i kulturne poslastice. Drugi grad Lubango nudi portugalsku kolonijalnu arhitekturu, impresivnu statuu Krista Kralja na vrhu brda u stilu Rija i pristup Tundavalskom jazu, vrtoglavo poniranje iz hladnih visoravni u svjetlucave prašnjave ravnice.

Saint John, New Brunswick, Kanada

Ne treba ga brkati sa St. John'som, glavnim gradom Newfoundlanda, Saint John se nalazi u New Brunswicku - također na istočnoj obali Kanade. Ovaj šarmantni mali grad odlična je baza za uživanje u obližnjem zaljevu Fundy, poznatom po najvećim plimama na svijetu. Sam grad je ispunjen historijskom arhitekturom, uključujući gradsku tržnicu Saint John. Što se tiče smještaja, tu su vikendice na moru, hoteli, moteli, kampovi, povijesne gostionice i pansioni. Hrana je ovdje odlična.

Južna Koreja

Ovo je zemlja koja zaista ima sve. Nakon istraživanja futurističkih gradova kao što su Seul i Busan, kulturna i historijska strana stare Koreje čeka vas u Andongu, nazvanom "Duh Južne Koreje", ili sedam groblja drevnih Gaya Tumulija, koji su nedavno upisani na UNESCO-ov popis svjetske baštine u 2023.

Albanija

Smještena na jadranskoj obali između Grčke i Crne Gore, zapanjujuće je da Albanija prije nije bila popularnija kao destinacija za plažu. Ali cijene koje su pogodne za novčanik ovdje su doživjele procvat turizma u posljednjih nekoliko godina - toliko da je 2023. rekordan broj Italijana pohrlio preko Jadrana na svoje povoljne ljetne odmore. 

CNN Travel preporučuje još Čile, ostrva Abrolhos u Zapadnoj Australiji koja su dom nekih od najljepših krajolika Koraljne obale u zemlji, iznad i ispod vode. 

Preporučuju sjever Grčke, Panamu, Galiciju u Španiji, singapurska priobalna ostrva, Meridu u Meksiku, Maroko, slatkovodne izvore Floride, teksaški Hill Country, Fujairah koji je jedan od manjih emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i Grenland i Uzbekistan.