navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Desert slavne slastičarke

Čokoladni flan - priprema nije jednostavna, ali je zato nagrada slatka

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva "kraljicom čokolade" jedna je od australijskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Objavljeno: 11.02.2024. u 15:28
get url
text

Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj.

Bila je i članica žirija na žtakmičenju "World Chocolate Masters" u Parizu, "The Patisserie Grand Prixu" u Japanu i na "World Chocolate Masters National selections" u Londonu.

Evo jednog njenog recepta ua čokoladni flan. Morat ćete se potruditi oko pripreme, ali je zato nagrada slatka.

Potrebni sastojci: dva jaja, 75 g šećera, 35 g kukuruznog škroba, 250 ml punomasnog vrhnja, 250 ml punomasnog mlijeka, 75 g kvalitetne tamne couverture čokolade s udjelom 57 posto, 170 g nesoljenog maslaca, hladnog, 175 g brašna, ¼ kašičice soli, 60-70 ml vode s ledom, brašno za posipanje.

FOTO: SAVOURSCHOOL.COM.AU

Postupak pripreme:

Stavite jaja, šećer i kukuruzni škrob u zdjelu i ručno ih mutite dok ne nestanu sve grudvice. Dodajte vrhnje i mutite da se sve sjedini.

Zagrijte mlijeko u tavici dok ne bude blizu tačke vrenja. Polako ulijevajte vruće mlijeko u mješavinu jaja uz neprekidno miješanje. Prebacite mješavinu u tavu i miješajte je na srednjoj vatri dok se krema ne počne zgušnjavati.

Odmah zatim izlijte kremu preko tamne čokolade i miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi. Prekrijte plastičnom folijom dodirujući površinu kreme, pa je ostavite da se potpuno ohladi u frižideru.

Naribajte hladni maslac. Ako postaje mekan, vratite ga u frižider, pa nastavite.

Stavite naribani maslac, brašno i so u zdjelu.

Postepeno ulijevajte vodu i mutite dok ne nastane tijesto s vidljivim komadićima maslaca.

Na pobrašnjenoj radnoj površini izvaljajte tijesto u oblik pravougaonika od oko 35 x 20 cm.

Preklopite trećinu tijesta na ostali dio pa preko toga preklopite ostatak.

Okrenite ga i presavijte u pravougaonik sa suprotne strane.

Opet ga okrenite i ponovite postupak presavijanja.

Zamotajte tijesto plastičnom folijom i stavite u frižider na 30 minuta.

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Stavite kalup veličine 16 i visine četiri centimetra na lim obložen papirom za pečenje.

Izvaljajte ohlađeno tijesto u pravougaonik i presavijte ga posljednji put.

Na kraju, izvaljajte tijesto na debljinu od oko tri mm pa ga probušite viljuškom.

Izrežite disk promjera 26 cm i stavite ga na dno kalupa.

Prekrijte tijesto plastičnom folijom otpornom na vatru ili zgužvanim papirom za pečenje i na to stavite uteg od nekuhane riže.
Pecite 40 minuta u zagrijanoj rerni.

 

Uklonite papir za pečenje pa pecite još 35 minuta dok ne poprimi svijetlo zlatnu boju.

Ostavite da se lagano ohladi prije nego što nazubljenim nožemo odrežete višak tijesta odozgo.

Zagrijte rernu na 220 stepeni Celzijusa.

Žicom mutite ohlađeni fil od čokoladne kreme dok ne postane gladak.

Napunite lisnato tijesto kremom. Kašikom ili špatulom izravnajte kremu.

Pecite u zagrijanoj rerni na najvišoj rešetki oko 10-15 minuta dok krema ne poprimi kožicu i izgled zagorenog.

Izvadite flan iz rerne. Ostavite da se potpuno ohladi u frižideru prije nego što ga izrežete.