Za čokoladni kuglof potrebni su vam sljedeći sastojci:
250 g brašna
400 g šećera
1 kašikica sode bikarbone
1/2 kašikice soli
225 g rastopljenog maslaca
175 ml vruće vode
65 g kakaa u prahu
175 g kiselog vrhnja
3 velika jaja
2 kašilice ekstrakta vanilije
Čokoladni preljev:
110 čokolade
120 ml vrhnja za šlag
Priprema čokoladnog kuglofa:
Jaja i kiselo vrhnje izvadite iz frižidera da se zagriju na sobnu temperaturu. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namastite kalup za kuglof i lagano ga pobrašnite i pospite kakaom pa istresite višak.
Pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi izmiješajte otopljeni maslac, vruću vodu i kakao prah pa dodajte mješavinu s brašnom i izmiksajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaja i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se dobro ne sjedini.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista, oko 40-50 minuta. Pustite da se ohladi 8-10 minuta, a zatim pređite nožem po stranicama kolača. Preokrenite na rešetku da se hladi najmanje 30 minuta.
Čokoladu natrgajte na komade pa prelijte vrućim vrhnjem. Ostavite četiri minute i zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Prelijte čokoladnu smjesu preko kolača. Neka se malo ohladi. Narežite na kriške i poslužite.