navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživanje potvrdilo

COVID-19 izaziva komplikacije na plućima, bubrezima, kardiovaskularne probleme

Najnovije veliko istraživanje pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama, oboljelih od COVID-19 potvrdilo je mnoge komplikacije ove bolesti.

Objavljeno: 09.12.2020. u 22:25
get url
text

- Razumijevanje cijelog niza povezanih stanja može pomoći u prognozi, voditi odluke o liječenju i bolje informirati pacijente o njihovim stvarnim rizicima od raznih komplikacija COVID-19, zabilježenih u literaturi i medijima - napisao je dr. William Murk sa Univerziteta u Buffalu koji je ovaj rad napisao s kolegama.

Istraživači su obradili 70.288 slučajeva pacijenata koji su proljetos, zbog tegoba vezanih uz COVID-19, zatražili pomoć ljekara.

Više od polovine svih pacijenata primljeno je u bolnicu, a njih približno pet posto primljeno je na odjel intenzivne njege.

Srednja dob oboljelih bila je 65 godina, a njih 55,8 posto bile su žene.

Autori su pregledali sve nalaze i identificirali one koji su se nakon pojave COVID-19 pojavili češće nego prije pandemije.

Upale pluća, problemi s disanjem, zatajenja bubrega te sepsa ili sistemske upale bile su najčešće komplikacije povezane s COVID-19, što je u skladu s drugim studijama.

Apsolutni rizik da neko s COVID-19 doživi neko od ovih stanja u postocima izgleda ovako: 27,6 posto za upalu pluća, 22,6 posto za zatajenje disajnog sistema, 11,8 posto za zatajenje bubrega i 10,4 posto za sepsu ili sistemsku upalu.

 

Istraživači su također pronašli povezanost s nizom drugih plućnih i kardiovaskularnih stanja, poput kolabiranih pluća, poremećaja zgrušavanja krvi i upale srca, iako je rizik od njih bio relativno nizak.

Suprotno rezultatima drugih studija, čini se da COVID-19 nije povezan s većim rizikom od moždanog udara.

- Studija pruža procjene apsolutnog rizika i relativne šanse za sve identificirane dijagnoze povezane s COVID-19. Te su procjene potrebne kako bi se pružateljima usluga, pacijentima i donositeljima politika pomoglo da shvate vjerovatnost komplikacija - napisali su autori ovog pregleda.

Studija je objavljena u časopisu Kanadske organizacije ljekara CMAJ.