navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Priprema zimnice

Da salate i džemovi duže traju: Evo kako da sterilizirate tegle

Kraj septembra i početak oktobra pravo je vrijeme za pripremu zimnice. Kako bi salate, džemovi i sokovi ostali nepokvareni, važno je pravilno sterlizirati tegle.

Objavljeno: 02.10.2021. u 08:23
get url
text

Ako baš i niste vješti u tom poslu, evo kako ćete to uraditi.

Naime, postoje dva načina steriliziranja tegli:

Steriliziranje tegle u prokuhanoj vodi

Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuhanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno prije punjenja zimnicom. Na taj način uništit ćete sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Kako tegle sterilizirati u rerni

Iako je već dugo poznata kao jedna od najboljih metoda, steriliziranje tegli u rerni traje malo duže.

Oprane tegle stavite u rernu tako što ćete ih poredati na papire u dvostrukim slojevima na police u rerni tako da se ne dodiruju.

Potom naštimajte na temperaturu 130 stepeni Celzijusa i ostavite ih 20 minuta. Tegle vadite platnenom rukavicom i stavljajte na podmetač otporan na toplinu da se ohlade.

Steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici

Ako želite jednostavno i brzo steriliziranje tegli predlažemo da to učinite u mikrovalnoj pećnici. Potrebno je da napravite sljedeće korake nakon čega će tegle biti spremne za upotrebu:
Provo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrovalnu pećnicu, uključite na "najjače" i to 30 do 45 sekundi. Potom ih stavite naopačke na komadić upijajućeg kuhinjskog papira da se osuše.

Dok steriliziranje tegli u mikrovalnoj pećnici dobro funkcionira, ne možete sterilizirati metalne poklopce na ovaj način.

Sterilizirajte tegle u mašini za posuđe

Steriliziranje tegli u mašini za posuđe verovatno je najlakša metoda i dobro radi ako imate dodatnu funkciju ekstra topline na svom uređaju.

Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce u mašinu i pokrenite na ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i stavljajte ih na čisti, upijajući komad kuhinjskog papira da se osuše.