Potrebni sastojci: 2 narandže, 6 jaja sobne temperature, 360 g mljevenih badema, 250 g šećera, malo maslaca za kalup, prezle za kalup.
Postupak pripreme:
Kalup oblika po želji namažite maslacem i pospite prezlama.
Narandže operite, stavite u dublju posudu i ulijte u nju dovoljno hladne vode da narandže budu u potpunosti prekrivene, a zatim kuhajte na srednjoj vatri 40 minuta.
Povremeno provjerite jesu li narandže i dalje pod vodom, a ako nisu dodajte malo vode.
Nakon 40 minuta ocijedite narandže i pustite ih da se ohlade. Zatim ih razrežite, uklkonite košpice i ubacite u blender. Blendajte sve dok narandže ne dobiju strukturu marmelade.
Miksajte jaja i šećer sve dok smjesa ne postane gusta i poprimi blijedožutu boju. Dodajte pire od narandži i bademe, pa sve dobro promiješajte i ulijte smjesu u kalup.
Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa.
Kolač se peče oko 50 minuta, ovisno od jačine rerne. Kada se odvoji od kalupa i na površini poprimi zlatnožutu boju, čačkalicom ga probodite u sredini kako biste vidjeli ima li mokrih tragova smjese. Ako nema, kolač je gotov i možete ga izvaditi iz rerne.
Ohlađeni kolač možete ukrasiti kriškama svježe narandže, trakicama narandžine kore ili samo posuti šećerom u prahu.