navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Modni znalci

Dizajnerice vodećih brendova današnjice otkrivaju šta to dobra cipela mora imati

Živimo u neizvjesnom vremenu, ali to ne znači da bismo trebali prestati tražiti radost u malim stvarima poput izuzetno lijepog para cipela.

Objavljeno: 10.04.2020. u 08:50
get url
text

Ako nas je lik Carrie Bradshaw iz kultne serije "Seks i grad" išta naučio, to je da dobar par cipela donosi radost i uspijeva izmamiti osmijeh na lice, a imajući ovu činjenicu u vidu, sedam dizajnera renomiranih brendova otkrilo je šta po njima čini sjajan par cipela koje, osim estetske ljepote, krase dugovječnost i udobnost.

Valentina Bezuhanova, suosnivačica brenda By Far

- Sinonim bezvremenskih cipela za mene su crne cipele mule ili modeli posebne izrade sa živahnim ukrasima i u upečatljivim bojama. Smatram da se uvijek isplati uložiti u ručno izrađen par cipela, u koje je dizajner ili cipelar unio svoje srce i dušu, što ćete prepoznati po malim i pažljivo osmišljenim detaljima poput ručno izvezenih ukrasa. Sve se na kraju svodi na kvalitet izrade.

Vanissa Antonious, osnivačica i kreativna direktorica brenda Neous

- Za mene su to dvije stvari; dizajn i nosivost koja je u velikoj mjeri određena kvalitetom. Poslujemo s porodičnim tvornicama u Italiji te svaku komponentu obuće ručno izrađuje mali tim majstora koji su tokom godina usavršili svoj zanat. Također, blisko sarađujemo s tim tvornicama kako bismo nabavili najkvalitetniju kožu koristeći nusproizvode te na taj način brinemo o segmentu održivosti. Što je koža bolja, to ju je lakše obojiti u efektne boje poput žute boje banane, koja je postala zaštitni znak našeg brenda. Svi navedeni elementi po meni su osobine sjajnog para cipela.

Jane Frances, osnivačica i kreativna direktorica brenda Dear Frances

- Prekrasna meka koža, istovremeno izdržljiva i dugotrajna. Kvalitetne cipele obično imaju pravi kožni đon koji nudi bolju udobnost i mogućnost dugotrajnog nošenja od sintetičkih varijanti. Luksuzne cipele ponudit će vrhunsku udobnost koju možete primijetiti po detaljima poput konstrukcije uložaka koji će biti postavljeni od pete do prstiju. Osim kvalitete materijala, kvalitetne cipele prepoznaju se po načinu izrade i detaljima koji su jedinstveni za svaki model. To pokazuje da su zanatlije lično izrađivali i dovršili vaše cipele i ništa više ne govori o kvaliteti od tog ljudskog dodira.

Merve Manastir, suosnivačica i kreativna direktorica brenda Manu Atelier

- Najboljim cipelama smatram one koje su izrađene od kvalitetnih materijala, a da su istovremeno vizuelno privlačne i udobne za nošenje.

Yuul Yie

- Za mene riječ je o kombinaciji siluete i pete. Silueta bi trebala biti izbalansirana na način da savršeno pristaje stopalu, što se također odnosi na dugotrajnost.

Mary Alice Malone, osnivačica i kreativna direktorica brenda Malone Souliers

- Za mene je udobnost broj jedan kriterij kada govorimo o tome šta čini najbolji par cipela. Kao žena koja dizajnira za žene, znam koliko je transformativno za psihu s lakoćom hodati u prekrasnom paru cipela. To znači da materijali moraju biti vrhunske kvalitete, peta mora biti savršeno izbalansirana, a đon precizno podešen, tako da stojite visoko i ravno kako biste zaštitili donji dio leđa. Uvijek uzimam u obzir ove faktore kada arhitektonski gradim modele svojih cipela prije nego što dodam sve čarobne estetske detalje.

Arianna Casadei, osnivačica brenda Casadei

- Prva kvaliteta koju biste trebali potražiti u paru cipela je ona “vibra” koju vam odašilju. Vaša osobnost trebala bi zasjati kroz ovaj specifični dodatak i učiniti da se osjećate ugodno i samouvjereno.