navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Najbolji bh. sportista

Dokumentarni film "Shooting for Mirza" nominiran za špansku filmsku nagradu Goya

Dokumentarni film "Shooting for Mirza" o životu Mirze Delibašića Kinđeta, najboljeg bh. sportiste svih vremena, nominovan je u osam kategorija španske filmske nagrade Goya. 

Objavljeno: 09.02.2023. u 08:43
get url
text

Scenarij za film je napisao Yayo Herrero, producenti su Mintxo Diaz i Danko Delibašić, a produkcijske kuće su Dynamite Films i Udruženje Mirza Delibašić – Kinđe. Reditelj filma o Kinđetu je Juan Gautier.

Nagrada Goya najznačajnija je španska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i znanosti. Dodjela te prestižne nagrade, 37. po redu, bit će upriličeno 11. februara u Palacio de Congresos y Exposiciones Auditorio Andalucía.

Film o Kinđetu premijerno je prikazan u sklopu 27. Sarajevo film festivala.

Mirza Delibašić Kinđe bio je jedan od najboljih u generaciji koja je dominirala prostorima bivše Jugoslavije i cijelom Evropom i svijetom. Osvojio je vrha Evrope sa sarajevskom Bosnom, bio prvak svijeta, olimpijski prvak. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je i jedna od zvijezda španskog kraljevskog kluba Real Madrid gdje je ostvario zapažene rezultate. U dresu jugoslavenske reprezentacije je bio prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Kao selektor reprezentacije BiH u Njemačkoj 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja, a u četiri navrata biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980.

Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954. godine. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora KK Bosna, 8. decembra 2001. godine.