navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno

Dva recepta: Napravite brownie i hljeb sa orasima

Orah kao dodatak dezertima funkcionira odlično jer se tako lako slaže sa mnogo drugih okusa.

Objavljeno: 05.02.2024. u 10:21
get url
text

Uz to, teško je ne reći kolač sa orasima, a pri tome se ne prisjetiti sjajnih kolača koji nas vraćaju u djetinjstvo.

Brownie sa orasima

Sastojci:

½ šoljice maslaca
170 g čokolade
1 šoljica šećera
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 šolja brašna
1/3 šoljice kakaa u prahu
½ kašičice praška za pecivo
1 šoljica prženih nasjeckanih oraha
Malo soli (po želji)

Priprema:

Zagrijte peć na 170 stepeni, a zatim u zdjeli otopite maslac i komadiće čokolade.

Smjesi zatim dodajte šećer, jaja i vaniliju i promiješajte sve kako bi se sjedinilo. Nakon toga možete dodati brašno, kakao i prašak za pecivo ponovo miješajući kako bi nastala kompaktna smjesa. 

Na kraju umiješajte usitnjene pržene orahe i smjesu izlijte u namašćeni pleh za pečenje.

Pecite 30-35 minuta, a sve na kraju za intenziviranje okusa možete posuti sa malo krupne soli. Na zaboravite brownie kolač ohladiti 20 minuta prije rezanja.

Banana hljeb sa orasima

Sastojci:

½ šolja maslaca (otopljenog)
1 šolja bijelog šećera
2 jaja
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 kašičica soka od limuna
1 ¾ šoljica višenamjenskog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
½ šolje kiselog vrhnja
½ šolje nasjeckanih oraha
2 srednje banane (zgnječene)

Priprema:

Zagrijte peć na 175 stepeni, i namastite kalup za pečenje hljeba.

U velikoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer. Dodajte jaja, vaniliju i limunov sok te dobro promiješajte.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Nakon što se potpuno sjedini, ulijte u smjesu sa maslacem i miksajte dok ne postane glatko.

Banane zgnječite viljuškom, a zatim pomiješajte kiselo vrhnje, orahe i zgnječene banane. Tako pripremljenu smjesu rasporedite ravnomjerno u kalup za hljeb.

Pecite 60 minuta i napravite test sa čačkalicom. Ako na čačkalici ništa ne ostaje, hljeb je pečen i možete ga izvaditi iz peći i ostaviti da se ohladi u kalupu 10 minuta. Hljeb zatim izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.