navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Snimak izazvao buru

Egipat naredio reviziju obnove piramide zbog negativnih reakcija javnosti

Egipatsko ministarstvo za starine saopćilo je da uspostavlja odbor za reviziju restauracije Mikerinove piramide u Gizi nakon negodovanja javnosti zbog projekta.

Objavljeno: 04.02.2024. u 14:31
get url
text

Prije sedmicu voditelj Egipatskog vrhovnog vijeća za starine Mostafa Waziri objavio je video na Facebooku koji prikazuje radnike kako postavljaju blokove granita na podnožje najniže od tri piramide u Gizi.

Snimak je izazvao buru kritika egiptologa koji su izrazili bojazan da je u toku sveobuhvatna rekonstrukcija slavnog spomenika, nauštrb očuvanja njegovog historijskog tkiva.

Pokušavajući smiriti raspravu, u zemlji u kojoj turizam čini 10 posto BDP-a, ministarstvo je objavilo da je osnovalo "naučni odbor kojim predsjedava Zahi Hawass", poznati egipatski arheolog, kako bi analizirao projekat obnove, prenose agencije.

Odbor se sastoji od "stručnjaka za inženjerstvo i arheologiju" iz Češke, Njemačke i Sjedinjenih Država, kao i iz Egipta.

Konačni izvještaj odbora uključivat će "potrebne postupke i korake za koordinaciju s (UN-ovom agencijom za baštinu) UNESCO".

U izvornom obliku baza piramide je bila prekrivena granitom, ali je s vremenom izgubljen dio te obloge.

Egipat je obnovom Mikerinove piramide želio vratiti izvorni stil građevine rekonstrukcijom granitne baze što je izazvalo lavinu negativnih reakcija diljem svijeta.