navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije loše znati

Evo kada je vrijeme da bacite staro i kupite novo donje rublje

Što se tiče kolekcije donjeg rublja ljudi, većina nas, u njima ima nekoliko pari starih, dragih pa i dotrajalih gaćica s kojima se ne možemo rastati jer su nam udobne.

Objavljeno: 18.08.2020. u 08:31
get url
text
Donje rublje
Donje rublje

Ipak, prema mišljenju stručnjaka za higijenu, takvo ponašanje nipošto nije mudro i trebali bismo razmotriti njihovo uklanjanje ako ih imamo duže od šest mjeseci i zamijeniti ih novima, piše The Sun.

Dr. Shirin Lakhani objašnjava kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i nakon što one prođu kroz mašinu za veš.

- Donje rublje duže je vrijeme u bliskom kontaktu s vašom kožom i, tačnije, vašim intimnim područjima. Kao rezultat toga dolazi u kontakt s puno mrtve kože s tih područja, kao i s bakterijama - kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi mi imamo, tako i s više zloglasnim bakterijama koje mogu biti posljedica infekcija - ističe ona.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da neke bakterije, poput E.Coli, mogu preživjeti i na visokim temperaturama pranja. Zbog toga savjetuje da bacimo stare gaćice i kupimo nove nakon najviše godinu dana, a idealno nakon šest mjeseci.

To posebno vrijedi za donje rublje koje koristimo pri sportskim aktivnostima, recimo u teretani.

- Mijenjanjem donjeg rublja svakih šest mjeseci i pranjem na visokim temperaturama poduzimate najvažnije korake u zaštiti svog genitalnog zdravlja - istaknula je dr. Lakhani.