navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nije teško

Evo kako ćete napraviti ljekovito kantarionovo ulje

Od davnina se vjeruje da kantarionovo ili ulje gospine trave djeluje kao antibakterijski lijek iz prirode. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno djeluje i na želudac.

Objavljeno: 23.06.2023. u 22:37
get url
text
Kantarionovo ulje
Kantarionovo ulje

Ovo je vrijeme kada već možete na livadama ubrati kantarion, žute cvjetove karakterističnog mirisa. Sa njima se napune tri četvrtine tegle, a zatim preko toga prelije, po mogućnosti, domaće maslinovo ulje, a može i neko drugo. Nakon toga, tegla se zatvori poklopcem i ostavi na suncu 45 dana. Kada ulje dobije specifičnu, crvenkastu boju, procijedi se kroz gazu, sipa u boce ili teglu i čuva na mračnom mjestu.

Kada se pripremi na ovakav način, može stajati dvije godine. Važno je da se cvjetovi beru što dalje od saobraćajnica.

Kantarionovo ulje ne koristi se prilikom sunčanja, ali dođe li do opekotina, može se koristiti za prvu pomoć pri ublažavanju tegoba. Značajno pomaže kod opekotina, porezotina, čireva, akni, ožiljaka, hemoroida, proširenih vena, ali i reume, upale živaca i mišića.

Od davnina se vjeruje da kantarionovo ulje djeluje kao antibakterijski lijek iz apoteke ljekovitog bilja. Koristi se i pri masažama, a blagotvorno djeluje i na želudac. Stari recept glasi: nekoliko kapi ulja na kocki šećera rastopiti u ustima.