navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Krenuti zdravo

Evo kako resetirati organizam

Iznenadit ćete se koliku razliku mogu napraviti male, dosljedne zdrave navike za vaše opće metaboličko zdravlje

AUTOR: Faktor. Ba
Objavljeno: 04.06.2024. u 20:39
get url
text
FOTO: Shutterstock
Iako obično razmišljamo o metabolizmu kao o brzini kojom probavljamo hranu ili sagorijevamo kalorije, on je mnogo više od toga. Kada čujete da neko kaže da ima "brz" ili "spor" metabolizam, to se zapravo odnosi na njihovu metaboličku stopu.
Kao i kod svih aspekata zdravlja, ne postoji čarobno rješenje za resetiranje metabolizma. Jedini način da zaista optimizirate svoju metaboličku stopu i "pokrenete" svoj metabolizam jest da uključite određene zdrave navike i promjene načina života u svoju svakodnevnu rutinu.
Pokušajte uvesti ove promjene u svoju dnevnu i/ili sedmičnu rutinu, iznenadit ćete se koliku razliku mogu napraviti male, dosljedne zdrave navike za vaše opće metaboličko zdravlje.
Pijte dovoljno
Da, zaista možete započeti resetiranje svog metabolizma jednostavnim povećanjem unosa vode. Voda je ključna za metaboličke reakcije u stanicama, od proizvodnje energije i imunosnih puteva do signaliziranja hormona i drugih bitnih fizioloških procesa.
Pratite uravnoteženu prehranu
Može zvučati očito, ali konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima ključno je za podršku zdravom metabolizmu. Dajte prednost složenim ugljikohidratima (npr. cjelovite žitarice, mahunarke, voće, vlaknasto ili škrobno povrće), nemasnim proteinima (npr. riba, perad, mahunarke,
Pokrenite svoje tijelo
Što se više krećete, to bolje! Dodajte treninge u svoju sedmičnu rutinu te poduzmite male, ali namjerne korake kako biste povećali svoju tjelesnu aktivnost tokom dana. Razmislite o parkiranju dalje od trgovine kada obavljate kupovinu, korištenju stepenica umjesto lifta te ustajanje kako biste se protegnuli i kretali između zadataka za radnim stolom.
Kada je riječ o vježbanju, pobrinite se da neki dio vaše tjelesne aktivnosti uključuje vježbe snage koje pomažu u izgradnji i očuvanju mišića. Postotak mišićne mase direktno utječe na metaboličku stopu što znači da što više imate mišićne mase, više kalorija trošite dok mirujete.
POVEZANO