navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Upozoravajuće

Evo koliko svjetlo mobitela šteti našem mozgu

Surfanje na mobitelu prije spavanja, pogotovo u krevetu, potpuno zbunjuje mozak.

Objavljeno: 16.06.2020. u 22:16
get url
text
Surfanje  na mobitelu
Surfanje na mobitelu

Umjesto da ulazimo u fazu odmaranja i spavanja, kada se usporava i zaustavlja proizvodnja melatonina, hormona koji poručuje mozgu da je vrijeme za spavanje, mi ostajemo budni potpuno nesvjesni vremena koje protječe.

Ometajući proizvodnju melatonina, svjetlo mobitela značajno utječe na spavanje i raspored. Nastaje stanje slično kao umjetno izazvani jet lag. Zbog toga vam je kasnije teže zaspati i spavati, što može voditi do brojnih problema sa zdravljem, piše Business Insider.

Dugo gledanje u mobitel smanjuje broj treptaja i uzrokuje jako naprezanje oka, zbog čega nam oči postaju iziritirane, suhe i općenito imamo dojam smetnji u očima. Ometanje spavanja pogoršava memoriju i smetenost tokom sljedećeg dana.

Svjetlo mobitela može ometati i hormone koji kontroliraju glad, potencijalno povećavajući rizik od pretilosti. Sve to povezano je s ometanjem rada hormona melatonina.

Dugoročno, smanjenje sna može voditi nakupljanju neurotoksina zbog čega ćete sve teže i teže usnivati.  Postoji povezanost između izlaganja svjetlu noću i pogoršanog sna s povećanim rizikom od raka dojke i
prostate.