navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Evo zašto su med i cimet odlična kombinacija

Prirodni med je odlična zamjena za šećer. Izvrsno je ako se kombinira s cimetom, jer se međusobno nadopunjuju.

Objavljeno: 18.01.2024. u 18:37
get url
text
Med i cimet
Med i cimet

Smanjuju trigliceride (vrsta masti u krvi) i dobra su opcija za dijabetičare. I med i cimet djeluju protivupalno, bore se protiv alergija i jačaju vaš imunitet.

Također su odlična kombinacija za liječenje zatvora.
Naime, ova zdrava kombinacija pomaže u smanjivanju nekoliko rizičnih faktora. Oni uključuju povišen nivo LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje meda snižava LDL (loši) kolesterol za šest do 11 posto i snižava nivo triglicerida za čak 11 posto. Med također može povećati HDL (dobar) kolesterol za oko tri posto.

Uz to, obje su namirnice bogate antioksidansima koji imaju višestruku korist za srce. Polifenolni antioksidansi poboljšavaju dotok krvi u srce i sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara.

Med i cimet mogu također pomoći u prevenciji srčanih bolesti, jer oboje smanjuju upalu. Kronična upala glavni je faktor razvoja srčanih bolesti.
Prehlade se liječe medom, opet u kombinaciji s cimetom. Mogu pomoći pri jakom kašlju i pročišćavaju sinuse.

Ova kombinacija je dobra i za mršanje. Dvaput dnevno, jednom ujutro, drugi put navečer, pola sata prije doručka, odnosno prije večere popijte šoljicu prokuhane vode s medom i cimetom. Čak i pretili ljudi mogu na ovaj način izgubiti na težini jer ova smjesa ne dozvoljava masnoći da se taloži u organizmu.